Miljardair geeft Kopenhagen een opera cadeau

Kopenhagen kreeg vrijdag een nieuw operatheater van de 91-jarige miljardair Maersk Mc-Kinney Moeller. Na het ondertekenen van de officiële papieren voor de overdracht aan de Deense regering zei Maersk Mc-Kinney Moeller tegen de Deense premier Anders Fogh Rasmussen: ,,Ik wens u persoonlijk geluk toe en vraag u op een waardige wijze zorg te dragen voor deze gift.'' Het nieuwe operatheater aan het water van de Sont heeft 336 miljoen euro gekost, betaald door de man die een fortuin verdiende aan het hoofd van de transportonderneming A.P. Moeller-Maersk groep. De opera wordt in januari geopend met Aida van Giuseppe Verdi. Het theater, met een vier verdiepingen hoge foyer die uitziet op het water, is ontworpen door de Deense architect Henning Larsen. Hij was ook de architect van het Saoedi-Arabische ministerie van Buitenlandse Zaken in Riad en van het Deense Design Center in Kopenhagen. Het nieuwe operatheater wordt een onderdeel van het Koninklijk Theater, dat in 1770 werd gebouwd en waar tot nu toe operavoorstellingen werden gegeven. Mc-Kinney Moeller betaalde eerder de restauratie van de 17de eeuwse fortificaties in Kopenhagen, oude schepen, standbeelden en monumenten.