Marian Sarstädt krijgt prijs Dansdagen

Dansdirectrice Marian Sarstädt, die onlangs afscheid nam van het Nederlands Dans Theater (NDT), is vrijdag in Maastricht bekroond met de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. De prijs van 12.000 euro wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die een bijzondere betekenis heeft voor de danskunst in Nederland. De Amsterdamse Sarstädt (1942) was tot 1972 danseres bij het Grand Ballet de Marquis de Cuevas, het NDT en het American Ballet Theatre. Daarna werd zij docente en balletmeester bij het Scapino Ballet. Van 1983 tot 1999 leidde ze de dansopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tot vorige maand was ze artistiek directeur van het NDT. Ook de Zwanen van de VSCD (Vereniging Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) werden uitgereikt. Die voor beste dansprestatie ging naar Jens van Daele (1972) voor zijn rol in Spring van Rogie & Company. De Zwaan voor de beste voorstelling ging naar Four for Nothing van Amanda Miller/Scapino Ballet. De Zuid-Afrikaanse danser Tim Persent won de Gouden Zwaan.