Koeman vindt gelijkspel bij AZ `geslaagd'

Een paar dagen nadat Ajax noodgedwongen de internationale ambities moest bijstellen, liep de ploeg van Ronald Koeman ook in de Nederlandse competitie averij op. De Amsterdamse landskampioen die zichzelf ten doel heeft gesteld de titel met succes te verdedigen, kwam gisteren in Alkmaar tegen AZ niet verder dan 0-0. Na zeven speelronden bedraagt de achterstand van nummer vier Ajax op lijstaanvoerder PSV vier punten.

Zonder veel overtuiging trachtte Koeman de rumoerige week toch positief te besluiten. ,,Gezien alles wat er de laatste dagen is gebeurd, vind ik dit resultaat geslaagd. Ik heb vertrouwen in de toekomst'', sprak de oefenmeester koeltjes.

Ajax koesterde vooraf de hoop de bittere teleurstelling van de 4-0 nederlaag tegen Bayern München in de Alkmaarder Hout van zich af te kunnen spelen. Nadat eerst het bestuur, de technisch-directeur en Koeman in een gesprek de kou uit de lucht probeerden te halen, was het de beurt aan de selectie om te laten zien dat het in ieder geval in de eredivisie over een surplus aan kwalitiet beschikt. Maar ook tegen AZ bleek dat dit Ajax vooral voorin effectiviteit en stootkracht tekort komt. De Amsterdammers mochten van geluk spreken dat de thuisclub er evenmin in slaagde de kansen te benutten.

Onder de ogen van bondscoach Marco van Basten, algemeen-directeur Arie van Eijden en technisch-directeur Louis van Gaal miste Ajax de uitstraling van een kampioen. Het was vooral verbazend om te zien hoe in grote delen van de eerste helft de Ajacieden zich lieten overbluffen door het vechtvoetbal van AZ. De middenvelders Denny Landzaat en Barry van Galen lieten meer zien dan stilstaande Ajax-talenten als Rafael van der Vaart en invaller Wesley Sneijder. De aanval van Ajax met Nicolae Mitea, Yannis Anastasiou en Mauro Rosales is veel te licht voor een club die zichzelf als kampioenskandidaat bestempelt. Het vertrek van Zlatan Ibrahimovic is niet alleen een groot gemis in de Champions League, zijn afwezigheid was ook tegen AZ voelbaar.

In het aantrekkelijke duel mocht AZ nog de meeste aanspraak maken op de overwinning. De ploeg die afgelopen donderdag in het UEFA-Cuptoernooi afrekende met het Griekse PAOK Saloniki maakte geen moment de indruk vermoeid te zijn. De verdediging van Ajax wist zich moeilijk raad met de vele positiewisselingen voorin bij AZ.

De formatie van coach Co Adriaanse kreeg tal van mogelijkheden, maar geen van de spitsen slaagde er op reglementaire wijze de uitstekende Ajax-doelman Bogdan Lobont te verslaan. Al had de eigengereide Adriaanse dat anders gezien. Hij had in tegenstelling tot scheidsrechter Jack van Hulten, de spelers op het veld en het grootste deel van de toeschouwers in de zeventiende minuut geen overtreding gezien in de handsbal waarmee Van Galen zichzelf plots vrij voor het doel zette. De voormalige coach van Ajax maakte vooral zichzelf belachelijk door de afgekeurde treffer te bestempelen als ,,een zuiver doelpunt''.

Adriaanse had zich beter op kunnen winden over de domme actie die Kew Jaliens in de 68ste minuut beging tegen Van der Vaart. De invaller maaide volkomen onnodig de aanvoerder van Ajax aan de zijkant van het veld onderuit en moest terecht met een rode kaart vertrekken. En daarmee was de hoop van AZ op een stuntje in de laatste twintig minuten zo goed als vervlogen.

Het was veelzeggend dat Ajax zelfs met een man meer nauwelijks overwicht had. Ajax leek vooral opgelucht dat tegen AZ niet was verloren. Koeman moest na afloop bekennen dat er ,,extra spanning'' op de ploeg en de technische staf had gestaan. De coach die na het echec tegen Bayern stelde dat zijn selectie ,,niet goed genoeg'' voor de Europese top is, gaf zijn spelers in Alkmaar een compliment voor de ,,agressieve manier van spelen''. Koeman putte daar zelfs vertrouwen voor de toekomst uit.

Maar de coach zal de komende tijd nog heel wat problemen moeten zien op te lossen. Zo zal hij een manier moeten vinden waardoor de weinig zelfkritische Van der Vaart en Sneijder beter gaan functioneren. Koeman lijkt niet veel grip te hebben op de jeugdige middenvelders die door de buitenwacht veel te vroeg zijn opgehemeld. Dat beeld was tot ergernis van Koeman versterkt door Van Basten, die bekendmaakte een functioneringsgesprek met Van der Vaart te hebben gevoerd. ,,Dat is niet verstandig'', stelde Koeman in Alkmaar. ,,Het lijkt nu net of Van der Vaart ook bij Ajax niet weet wat zijn taken zijn en wat zijn positie is. Het is prima dat Van Basten met hem praat, maar dan moet je dat wel binnenskamers houden.''

Op zijn beurt sprak Koeman voor het treffen met AZ twintig minuten met de gepasseerde Sneijder om hem uit te leggen waarom de international niet in de basis stond. Met een norse blik accepteerde de middenvelder de verklaring van zijn coach die de voorkeur gaf aan een middenveld met Thomas Galásek, Steven Pienaar en Van der Vaart. Als sommige spelers van Ajax zichzelf groter blijven maken dan ze in werkelijkheid zijn, dan loopt de club het gevaar dat de nationale ambities dit seizoen ook bijgesteld moeten worden.

AZ

0

Ajax

0

Schds: Van Hulten. Tsch: 7.687. Rode kaart: 68. Jaliens (AZ). Gele kaart: Meerdink (AZ) en Rosales (Ajax).