Islamitisch regime staat nog overeind

Hoopvolle huismoeders en opgeschoten jongeren hebben vrijdag in Iran tevergeefs gewacht op de val van het regime van de geestelijken in Iran. Een vanuit de Verenigde Staten opererende oppositiefiguur, dr. Ahura Pirouz Khaleghi Yazdi, had maandenlang aangekondigd dat hij op 1 oktober met 50 vliegtuigen gevuld met bannelingen zou landen in Iran om daar een nieuwe revolutie los te maken.

Tijdens zijn programma op de satellietzender Rangarang had Yazdi een `vrijheidsklok' lopen die de dagen aftelde tot de val van het regime. Een week voor zijn vermeende komst gingen enkele duizenden mensen in Teheran al toeterend met auto's de straat op om het regime de wacht aan te zeggen.

De geestelijken waren allerminst onder de indruk van de wilde plannen van de Iraanse Amerikaan. Een conservatieve columnist noemde de aanhangers van Yazdi `het leger van de gekken'. Een regeringswoordvoerder liet weten dat het bewind sterker was dan ooit tevoren.

Desondanks waren de plannen van de banneling, die een contract voor de wederopbouw van de luchtvaartindustrie van buurland Irak op zak zegt te hebben, aanleiding tot veel speculatie in Iran. Veel Iraniërs zijn immers diep ontevreden over het huidige regime. ,,Ik wil gewoon dat er iets gebeurt; het maakt niet uit wat'', zei 20-jarige studente.

Yazdi, die zijn voornaam heeft veranderd in `Overwinning van de God van de Zoroastriërs', beweerde dat er een nieuw besef op de wereld zou neerdalen dat de Iraniërs zou doen inzien dat het tijd was het regime vreedzaam omver te werpen. Hij flirtte uitgebreid met het pre-islamitische geloof van de vuuraanbidders, dat op 1 oktober de mythische overwinning van een smid op een bloeddorstige reus viert. Ook vieren de shi'itische Iraniërs deze dag de verjaardag van de `verdwenen imam' die als messias terug moet keren.

Een dag voor zijn vertrek belde er een dame naar zijn opgewonden `call-tv'-achtige programma met de mededeling dat Yazdi nog helemaal niet zo bekend was in Iran. Tot verbazing van zijn fans antwoordde Yazdi haastig dat het wellicht niet het juiste moment was op te komen. De `vrijheidsklok' werd schielijk van zijn internetsite gehaald. De vliegtuigen zijn nooit geland. Desondanks waren er vrijdag opstootjes in de centrale steden Isfahan en Kashan waarbij 74 mensen werden opgepakt. Volgens de overheid had de onrust niets te maken met de vermeende komst van dr. Yazdi.