Feyenoord en PSV lopen uit op kampioen

Feyenoord en PSV hebben door het gelijkspel van Ajax, gisteren in Alkmaar tegen AZ (0-0), verder afstand genomen van de regerend landskampioen in de Nederlandse voetbalcompetitie.

FC Utrecht is Ajax dankzij een zege op RKC Waalwijk (3-2) op de ranglijst gepasseerd en staat nu op een derde plaats in de eredivisie. Feyenoord kwam gistermiddag tegen FC Den Bosch al na amper drie minuten op achterstand. Uit een vrije trap kopte vleugelspits Biekman, vrij gelaten door Song, prachtig in. Dankzij de productiviteit van Kalou en Kuijt leidde de thuisploeg bij de rust toch met 2-1.

Eerst rondde Kalou een aanval van Feyenoord trefzeker af: 1-1. Tien minuten voor de rust ging dezelfde Kalou naar de grond bij een sliding van Haemhouts. Kuijt benutte de gemakkelijke verkregen strafschop. Hoewel de achterhoede soms rammelde, bouwde Feyenoord de voorsprong nog uit tot 4-1, dankzij doelpunten van wederom Kalou en rechterspits Castelen. Een strafschop voor Den Bosch, benut door Van de Laak, bracht de eindstand op 4-2.

Paauwe, de aanvoerder van Feyenoord, kwam met een treffende opmerking. ,,Ons spel is onvoorspelbaar geworden. Voor de tegenstander, maar helaas ook nog voor onszelf.'' Daarmee wilde de routinier van de Rotterdammers maar zeggen dat het voorlopig nog alle kanten op kan met Feyenoord, dat gisteren zowel met grotere cijfers had kunnen winnen maar ook meer tegentreffers had kunnen incasseren.

PSV won zaterdagavond op een efficiënte manier van FC Groningen, dat goede kansen creëerde maar niet tot scoren kwam. De Groningse verdediger Elshot beleefde een ongelukkige eerste helft. De rechtsback werkte al na vijf minuten een voorzet van Farfan achter zijn doelman Roorda. In de 35ste minuut verloor Elschot een sprintduel van PSV'er Beasley die voor 2-0 zorgde. Een half uur later was het PSV'er De Jong die de eindstand op 3-0 bepaalde.

Trainer en technisch directeur Hiddink ontbrak zaterdagavond bij de Eindhovense ploeg. Hij is momenteel op zoek naar versterkingen uit Brazilië en Argentinie. Hiddink, die dezer dagen negen wedstrijden bezoekt, bekijkt onder anderen de Argentijn Tévez. Eenmaal ziet hij die aanvaller bij Boca Juniors en eenmaal bij de interland tussen Argentinië en Uruguay.

Door een zwaarbevochten zege op RKC Waalwijk is FC Utrecht gestegen naar een derde plaats, met evenveel punten als nummer twee Feyenoord. De overwinning van gisteren was vooral te danken aan de vechtersmentaliteit van de thuisploeg. Na een uur spelen stond RKC met 2-0 voor, dankzij doelpunten van Putter.

Twee treffers van topscorer Van de Haar en een van de Belgische invaller Somers voorkwamen het eerste puntenverlies in eigen stadion. Trainer Booy van FC Utrecht had na afloop kritiek op zijn ploeg, ondanks de geslaagde inhaalrace. ,,Het spel was ver beneden de maat, de uitslag uiteindelijk prima. Je kon goed zien dat de spelers in de eerste helft nog vermoeid waren van het UEFA-Cupduel tegen Djurgårdens IF. Daar hebben we het ons onnodig zwaar gemaakt en dat zag je nu terug.''