Federer wint tiende toernooi in jaar tijd

Roger Federer heeft zijn tiende toernooizege van dit jaar, de twintigste uit zijn nu al imposante loopbaan, behaald. De onbetwiste nummer één van de wereld versloeg gisteren zijn achtervolger op de wereldranglijst, de Amerikaan Andy Roddick, in de finale van Bangkok in twee sets: 6-4 en 6-0.

Met zijn eindzege in Thailand trad de 23-jarige Zwitser toe tot een select gezelschap; hij is sinds gisteren de vijfde tennisser ooit met tien toernooizeges in één jaar. Thomas Muster was negen jaar geleden de laatste die tot dat aantal kwam. De Oostenrijker behaalde toen twaalf toernooizeges. John McEnroe (dertien in '84), Ivan Lendl (elf in '85), Pete Sampras (tien in '94) en nogmaals Lendl (tien in '89) gingen Muster voor.

,,Ik wist niet dat ik tien toernooizeges in één jaar in me had'', zei Federer. ,,Na de US Open heb ik rustig aan gedaan. Ik kwam zonder hoge verwachtingen naar Bangkok. Mijn jaar was al geslaagd. Gaandeweg ging ik beter spelen.''

In het vrouwenproftennis schonk Na Li China de eerste toernooizege, en dat voor eigen publiek. De 22-jarige qualifier, nummer 145 van de wereld, versloeg de Slowaakse Martina Sucha gisteren in de finale van het toernooi in Guangzhou: 6-3 en 6-4.

In Seoul was Maria Sjarapova veel te sterk voor de Poolse Marta Domachowska: 6-1 en 6-1. Het betekende de vijfde toernooizege voor de pas 17-jarige Russin, en haar eerste na Wimbledon. Sjarapova stond in Seoul slechts vijftien games af in haar jacht op de toernooiwinst.

Haar landgenote Elena Dementjeva triomfeerde in Hasselt, waar publieksfavoriete Kim Clijsters haar rentree maakte na een lange periode blessureleed. De favoriete versloeg in een bizarre eindstrijd haar als derde geplaatste landgenote Elena Bovina: 0-6, 6-0 en 6-4. Het was de eerste toernooizege dit jaar van Dementjeva, die in twee grandslamfinales stond.

Voor Clijsters eindigde het toernooi zaterdag in de halve finale tegen Bovina, toen een nieuwe blessure in de linkerpols haar veel last bezorgde. Het ging niet om de pols waaraan zij in juni werd geopereerd. Bovina kon zich na de opgave van Clijsters bij de stand 6-4 en 2-2 opmaken voor de finale. Voor Clijsters was het tennisjaar daarmee abrupt voorbij.