Eis Eric O.: zes maanden voorwaardelijk

Het openbaar ministerie (OM) heeft vanmorgen voor de rechtbank in Arnhem zes maanden voorwaardelijke militaire detentie geëist tegen sergeant-majoor der mariniers Eric O. Naast de voorwaardelijke gevangenisstraf eiste officier van justitie E. van Dusschoten een werkstraf van 240 uur.

Volgens het openbaar ministerie staat het vast dat de marinier de militaire dienstvoorschriften – in de vorm van de zogeheten `geweldsinstructie' – heeft overtreden, door bij de berging van een container op een doorgaande weg in Zuid-Irak op 27 december gericht te vuren in de richting van een groep mensen, zonder dat daar een reden voor was.

Uit getuigenverklaringen en technisch onderzoek is gebleken dat Eric O. heeft geschoten vanaf een afstand van ongeveer honderd meter op een groep van enkele tientallen Irakezen die langzaam dichterbij kwam, aldus Van Dusschoten in haar requisitoir. Van de bewering van O. dat hij een waarschuwingsschot naar de grond heeft afgevuurd om te voorkomen dat een groep plunderaars de Nederlanders zou overlopen, is niets gebleken, aldus het openbaar ministerie.

Geen van de getuigen heeft verklaard dat er sprake was van een dreigende situatie. Van een aanval, of de voorbereiding van een aanval (in de geweldsinstructie omschreven als hostile act of hostile intent) die eventueel gebruik van geweld zou rechtvaardigen, was geen sprake: ,,verdachte had dit schot niet mogen afvuren''. Aangezien Eric O. goed bekend was met de geweldsinstructies voor Nederlandse militairen heeft hij de militiaire dienstvoorschriften ,,opzettelijk'' overtreden, aldus de officier van justitie.

Het openbaar ministerie vindt dat de sergeant-majoor het latere onderzoek heeft beïnvloed, door kort na het incident tijdens een `debriefing' van zijn manschappen zijn lezing te geven over wat er was gebeurd. Veel van O.'s mariniers hebben aanvankelijke verklaringen in latere versies herroepen, zo bleek ook vorige week tijdens de zitting. Volgens het openbaar ministerie heeft O. ,,door niet open en eerlijk te verklaren () menig ondergeschikte in een zeer lastige positie gebracht''.

Officier Van Dusschoten zei in haar eis wel rekening te hebben gehouden met de grote ophef die rond de zaak Eric O. is ontstaan en de ,,bijzonder vervelende omstandigheden'' waaronder de sergeant-majoor, die op 31 december werd teruggehaald naar Nederland, zijn missie in Irak had moeten afbreken. Tijdens haar requisitoir verdedigde Van Dusschoten de handelwijze van het openbaar ministerie.

Vandaag houdt de meervoudige militaire rechtkamer van de rechtbank in Arnhem de laatste zittingsdag in het proces tegen Eric O. Na het requisitoir van de officier van justitie zou vanmiddag O.'s advocaat Knoops zijn pleidooi houden. Knoops eist vrijspraak voor zijn cliënt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.