Duitse schutter eerder veroordeeld

De 45-jarige Duitser die ervan verdacht wordt afgelopen donderdag in Enschede een brigadier van de politie Twente te hebben doodgeschoten, heeft in eigen land tweemaal langdurig in de gevangenis gezeten vanwege gewapende roofovervallen. Dit heeft justitie in Münster meegedeeld.

De man was sinds begin 2002 op vrije voeten nadat hij in 1988 en 1996 was veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 10 en 7,5 jaar. Bij de overvallen op een bank en een casino heeft hij met een vuurwapen gedreigd.

Ook is de man veroordeeld voor drugsbezit. De man, afkomstig uit Rheine, een plaats op vijftig kilometer van Enschede, is volgens de Duitse justitie drugsverslaafd en verbleef daarom vaak in Enschede.

De Duitser schoot afgelopen donderdag in de Enschedese binnenstad een 47-jarige brigadier neer nadat deze hem wilde fouilleren. Bij zijn vlucht schoot hij op een schoolplein een tweede agent in het hoofd. De toestand van deze 30-jarige agent is stabiel maar kritiek.

De verdachte werd aangehouden omdat hij mogelijk betrokken was bij een drugsdeal op het Stationsplein. Daarbij werden ook drie andere mannen aangehouden, die niets met het incident te maken bleke te hebben.

Na het incident herhaalde politiebonden de roep om nadere regelgeving omtrent het dragen van kogelwerende vesten. Voor het dragen van vesten bestaan geen vaste richtlijnen. Volgens de bonden moet iedere agent een vest hebben, en die in risicogebieden ook altijd dragen.

Ter nagedachtenis aan Jan Wind werd zaterdagnacht om 1 uur in alle Enschedese uitgaansgelegenheden twee minuten de muziek uitgezet en begonnen de klokken van de Grote Kerk op de Oude Markt te luiden. Tot na de crematie van de brigadier, woensdagmiddag in Usselo, nemen agenten van andere bureaus de diensten van aangeslagen collega's over.