Demonstratie

Geen loonsverhoging

Celal Cicek uit Amersfoort, 40 jaar, metaalelektrotechnicus.

,,Ik ben vooral tegen het afschaffen van het prepensioen en dat we langer moeten doorwerken; 65 halen wij als Turken echt niet, de gemiddelde leeftijd van ons is zestig. De kosten van de ziekenfondspremie stijgen ook maar door. En de booschappen worden ook steeds duurder. Daarnaast werken we de laatste jaren al veel harder, veertig uur in de week, maar een loonsverhoging zit er niet in.

,,Ik heb twee dochters, één op het mbo en één op de middelbare school. Die dochter op het mbo krijgt 65 euro studiefinanciering per maand, maar haar ziekenfondspremie alleen is al 55 euro. Dan wil je ze wel stimuleren dat ze verder studeren, maar waar moet ik dat van betalen?

,,Ik heb bij de laatste verkiezingen op de PvdA gestemd. Het is wel goed dat er zoveel mensen op de been zijn, en van alle leeftijden. Demonstreren is een goed middel om te laten merken dat je het niet eens bent met het beleid.''

Hoop ellende

Remo van Willick uit Tilburg, 21 jaar, loodgieter.

,,Het is een hoop ellende. Daarom demonstreer ik. Op alles wordt gekort en straks moeten we ook allemaal nog langer doorwerken. We moeten ook steeds meer zelf betalen.

,,Ik merk zelf nog niets van de kabinetsplannen, want ik heb gewoon een vaste baan. Maar bijvoorbeeld mijn moeder, die gaat er wel op achteruit. Zij heeft een gesubsidieerde baan, maar kan straks niet doorstromen en daardoor levert ze veel in. Maar ja, ik kan straks tot mijn tachtigste werken.

,,Veel van mijn vrienden maken zich ook wel druk om het kabinetsbeleid, maar voor veel leeftijdsgenoten staat het nog ver van ze af. Maar ik sta hier niet alleen voor mijzelf hoor, het is ook gewoon omdat ik het in het algemeen niet eens ben met het beleid van dit kabinet.

,,Bij de laatste verkiezingen heb ik SP gestemd, maar verder ben ik niet zo politiek geïnteresseerd. Wat ik wel ga doen is lid worden van een vakbond, dat ben ik nu nog niet. Zij komen tenminste op voor de arbeiders.''

Asociaal beleid

Nynke Hiemstra uit Groningen, 39 jaar, gesubsidieerde baan in het onderwijs.

,,Ik demonstreer om alles, om het hele kabinet. Het is gewoon een asociaal beleid dat ze voeren. Je merkt dat de mensen die rijk zijn steeds rijker worden en de arme mensen steeds armer. Ik heb een in- en doorstroombaan, maar in 2006 moet ik eruit omdat die banen straks wegvallen. Dan ben ik wel opeens mijn inkomen kwijt en dan is het nog maar de vraag hoe het op dat moment met de WW is.

,,Ik ben verder gezond, maar heel veel mensen zitten ook in de WAO. Het is gewoon schandalig hoe ze daar mee omgaan. Ze besteden het geld gewoon verkeerd, want het is er wel, maar het wordt allemaal in wegen gestopt.

,,Het kabinet kennende heb ik er niet zo veel vertrouwen in dat deze demonstratie helpt, maar thuiszitten helpt ook niet. Bovendien geeft dit toch een groot gevoel van saamhorigheid. Misschien weet niet iedereen waar ze concreet tegen demonstreren, het is ook vooral een gevoel van onzekerheid. Wat gebeurt er? Je hoort alleen maar negatieve dingen.''

Tegen liberalisering

Paco Lucassen uit Amsterdam, 23 jaar, student kunstacademie.

,,Het is een heel rijtje maatregelen waar ik tegen protesteer. Ten eerste het pensioen van mijn moeder, dat wordt veel minder. Maar ook tegen de bezuinigingen in de kunstsector. Eigenlijk is het een soort algemene liberalisering waar ik tegen ben. Iedereen moet maar voor zichzelf zien hoe hij het allemaal voor elkaar krijgt, bijvoorbeeld met de ziektekosten en het eigen risico. De pijnpunten voor mezelf? Vooral de huisvesting en mijn stufi. Die is echt niet toereikend voor huur en eten. Dat wordt steeds duurder.

,,De problemen komen niet door Balkenende, maar hij doet er ook niks aan. En dan geven ze de huren ook nog vrij. Om de vut en het prepensioen maak ik me nog niet echt druk. Mijn vrienden ook niet, dat staat nog te ver van ons af. Maar ze zijn wel betrokken, een groot deel van hen is ook hier.

,,Ik heb PvdA gestemd, maar die hebben ook weinig recht van spreken, omdat ze bij de mislukte coalitiepoging al met veel hebben ingestemd. Deze demonstratie moet iets veranderen, dit is zo groot.''