Blij met dure olie

De huidige hoge olieprijs is positief, en zou hoog moeten blijven om alternatieve energie een kans te geven. Dit zei minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking dit weekeinde op een persbijeenkomst in het kader van de jaarvergadering van de Wereldbank. Van Ardenne zei ,,teleurgesteld'' te zijn dat Saoedi-Arabië de productie van olie opvoert. De prikkel voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie zou juist moeten blijven, aldus de minister. Daarmee bedoelt zij bijvoorbeeld het winnen van energie uit het afval van koffiebranderijen, of van dierlijke uitwerpselen op het Indiase platteland.

Het pleidooi van Van Ardenne voor een hoge olieprijs is opmerkelijk, omdat Wereldbank en IMF stellen dat dure olie vooral de allerarmste landen treft. Het IMF calculeert dat de wereldeconomie als geheel 0,3 procentpunt economische groei kwijtraakt voor elke 5 dollar per vat die de olieprijs permanent stijgt. De prijsstijging van 8 dollar voor olie tussen 2003 en 2004 kostte de allerarmste landen volgens het IMF al ruim 1 procentpunt groei.