Beachvolleybalduo waar de sleet op zat

Rebekka Kadijk en Marrit Leenstra stoppen als beachvolleybalduo. De sleet zat erop, vinden beiden.

Nederlands succesvolste beachvolleybalduo Rebekka Kadijk (25) en Marrit Leenstra (31) hebben besloten uit elkaar te gaan. Beiden zien na vier jaar samenwerking geen kans op verbetering. Bovendien wil Kadijk op volle kracht verder, waar Leenstra een jaar rust prefereert. Kadijk heeft in Merel Moonen (21) een nieuwe partner gevonden; Leenstra gaat door als beachvolleybalster, maar weet nog niet met wie.

Wie heeft de breuk geforceerd?

Rebekka Kadijk: ,,Samen kwamen we tot de conclusie dat onze belevingen op dit moment te veel uiteen lopen om verder te kunnen gaan. Maar ik heb de beslissing doorgedrukt. We hebben super resultaten geboekt, maar stonden het laatste jaar een beetje stil in onze ontwikkeling.''

En dat wil je niet?

,,Nee, daarvoor ben ik te ambitieus. Ik wil mezelf steeds verbeteren en voortdurend nieuwe doelen nastreven. Als die uitdagingen er niet meer zijn, houdt het voor mij op. Ik heb me ook de vraag gesteld of ik in het circuit van de World Tour op het niveau tussen de negende en dertiende plaats wil blijven presteren. Dat is niet zo; ik wil grenzen verleggen, naar de toptien. En dat kan alleen als ik met mijn partner volledig op één lijn zit. En Marrit en ik kwamen na het toernooi in Rio de Janeiro in een goed gesprek tot de conclusie dat de rek eruit is.''

Speelde de teleurstelling van de Olympische Spelen in Athene nog een rol?

,,Nee, hoewel het een belangrijk toernooi was. Maar het gaat bij beachvolleybal om zoveel meer wedstrijden. Met de World Tour, WK's, EK's en NK's hebben we al een overvolle toernooikalender.''

Met jouw nieuwe partner Merel Mooren zie je het wel zitten?

,,Ja, want zij is zeker zo fanatiek als ik en is minstens zo ambitieus. Ze heeft er alles voor over om een topspeelster te worden; die houding spreekt me aan. Ik ken haar van de gezamenlijke trainingen met haar vorige partner Sanne Keizer. We hebben afgesproken om tot de zomer van 2005 te kijken of het klikt om dan definitief te besluiten over een samenwerking tot en met de Olympische Spelen van 2008 in Peking.''

Wat spreekt je zo aan in Mooren?

,,Dat ze als achttienjarige speelster `de zaal' heeft verlaten en bewust heeft gekozen voor het beachvolleybal. En dat ze bereid keihard te werken. Bovendien vind ik dat ze zich goed heeft ontwikkeld.''