`Arrogant en opgelegd'

Een slecht plan om Anne Frank postuum Nederlandse te maken, vindt David Barnouw van het NIOD. ,,Kamerleden denken niet na.''

Onderzoeker David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) ziet niet veel in het onderzoek dat het ministerie van Justitie om Anne Frank postuum te naturaliseren tot Nederlandse. ,,Het lijkt me ook gek voor die honderden tot duizenden Duitse joden die in de oorlog in Nederland woonden en stierven. Waarom zou je alleen postuum Nederlander kunnen worden als je belangrijk bent? Mijn tweede punt is dat ik het ook arrogant vind om het Nederlanderschap op te leggen als het niet door de genaturaliseerde gevraagd is.''

Maar ze schreef toch in haar dagboek dat Nederlandse worden haar wens was?

,,Ze heeft er wel eens iets over geschreven in april 1944. Na een inbraak in het achterhuis was ze heel bang. Ze schreef dat ze wilde sterven voor koningin en vaderland. `Maar nu ik weer gered ben, is mijn eerste wens na de oorlog: maak me Nederlandse'. Je moet je de omstandigheden voorstellen. Ze was bang voor de politie en dacht dat ze zou sterven. Ze was een meisje van veertien. Dat de KRO haar daarom Nederlandse wil maken, vind ik niet sympathiek.''

Heeft de familie Frank nadat zij vluchtten uit Duitsland geprobeerd het Nederlanderschap aan te vragen?

,,Nee. Zij gingen naar Nederland met het idee `als Hitler weg is, dan gaan we weer terug'. Waarom zouden ze dat dan doen? Bovendien was niet makkelijk om Nederlander te worden. In die tijd vonden de Nederlanders zichzelf arm. Ze dachten `laat de Duitsers maar terug naar Duitsland gaan'. De familie Frank is pas in 1941 van de Duitse nationaliteit beroofd. Ze waren toen al een paar jaar in Nederland. Na de oorlog is Otto Frank, de vader van Anne, wel Nederlander geworden. Hij is nooit teruggegaan naar Duitsland, maar verhuisde later wel naar Zwitserland. Of hij Zwitser is geworden weet ik niet.''

Zijn er na de oorlog veel joden geweest die het Nederlanderschap aanvroegen?

,,Ik weet het niet. Van de joden die door de Nederlanders beschermd werden en de oorlog overleefden, kan ik me het wel voorstellen. Maar er zijn ook veel naar Amerika gegaan. Het was moeilijk. Voor de Nederlanders waren ze Duits en dat was geen pre. De Nederlanders scheerden alle Duitsers, joden en niet-joden, over één kam. Ze wilden niet, net als de nazi's, joden anders behandelen.''

Waarom denkt u dat mensen willen dat Anne Frank Nederlandse wordt?

,,De KRO wil het voor het programma en de Kamerleden denken niet na.''