Anne Nederlands?

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) onderzoekt de mogelijkheid om Anne Frank postuum te naturaliseren tot Nederlander. Dat zei een woordvoerster van het ministerie van Justitie vanochtend.

De KRO vroeg Verdonk om Anne Frank Nederlands staatsburger te maken voor het tv-programma `De grootste Nederlander'. In dat programma kunnen de kijkers half november de grootste Nederlander aller tijden kiezen. Anne Frank is één van de 200 genomineerden, maar de programmamakers kwamen er achter dat Anne Frank geen Nederlandse was. Ze stierf in 1945 als statenloos burger in Bergen-Belsen. Zij verloor haar Duitse nationaliteit toen Duitsland in 1941 een wet aannam die alle Duitse joden buiten Duitsland statenloos verklaarde. In haar dagboeken schreef Anne Frank dat ze wenste Nederlandse te worden. De KRO wil die wens vervullen.

Minister Verdonk zei in eerste instantie dat de wet uitsluit dat mensen postuum tot Nederlander worden genaturaliseerd, maar gaat de mogelijkheid nu toch onderzoeken. In de huidige situatie komen alleen levende mensen voor naturalisatie in aanmerking. Kamerleden van PvdA, D66, CDA, GroenLinks en de LPF pleitten zondag in de actualiteitenrubriek Netwerk voor naturalisatie.

De KRO ontkent dat de naturalisatieaanvraag een publiciteitsstunt is. ,,Dat is niet aan de orde. Het idee kwam vanuit de programmamakers. Wij vinden het een mooi idee en steunen het initiatief'', aldus een woordvoerster van de KRO. Ook zonder Nederlandse nationaliteit blijft Anne Frank genomineerd.