Aanslagen en moorden eisen levens in Irak

Bij twee bomaanslagen in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanmorgen ongeveer 15 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond. De eerste bom ontplofte bij een toegang tot de zwaar versterkte Groene Zone, waar de Iraakse interim-regering en de Amerikaanse ambassade zetelen. Hier vielen tussen 10 en 15 doden. De tweede bom ontplofte in de buurt van het Bagdad hotel. Daarbij vielen zeker twee doden. Vier dagen geleden vielen 42 doden, van wie 34 kinderen, bij een aanslag in het zuidwesten van Bagdad.

Vandaag werd in Bagdad een van de directeuren-generaal van het ministerie van Wetenschap en Technologie vermoord. Zaterdag werd bekend dat in het zuiden van Bagdad zeven Iraakse christenen en hun chauffeur en diens zoon zijn vermoord toen ze in een minibus van hun werk naar huis onderweg waren. In het gebied van Latifiya, 40 kilometer ten zuiden van Bagdad, werden de lijken gevonden van zeven douaniers en hun commandant. De douaniers waren uit het zuiden naar Bagdad onderweg met zeer waardevolle archeologische stukken toen ze werden aangevallen. Hun lading – in beslag genomen in een huis in de stad Nassiriya – was verdwenen. Geen van alle daders is opgepakt.

Amerikaanse en Iraakse legercommandanten eisten afgelopen weekeinde de overwinning op in hun offensief tegen rebellen die de sunnitische stad Samarra in handen hadden. Volgens hen was het offensief, dat naar hun zeggen 125 opstandelingen het leven had gekost, een succesvolle eerste stap naar pacificering van alle rebellenbolwerken in Irak. Maar inwoners van de stad hadden veel kritiek op de operatie die volgens hen voornamelijk burgers het leven had gekost. Zij zeiden ook dat veel van de naar schatting 1.000 rebellen die zich in de stad hadden verschanst vóór de aanval waren ontsnapt.

Amerikaanse gevechtsbommenwerpers zetten hun wat officieel wordt genoemd `precisieaanvallen' op `schuilplaatsen van extremisten' in de eveneens sunnitische stad Falluja voort. Volgens een plaatselijk ziekenhuis vielen daarbij vanochtend elf doden, van wie drie vrouwen en twee kinderen. De Amerikanen zeggen dat de berichten over en foto's van slachtoffers onder de burgerbevolking door extremisten in Falluja worden gemanipuleerd. Maar de Iraakse president Ghazi Yawar keerde zich gisteren tegen deze Amerikaanse strategie. Hij omschreef de luchtaanvallen als ,,collectieve straffen'' en zei dat ze ,,op geen enkele manier acceptabel'' zijn.

In het Koerdische Noord-Irak demonstreerden gisteren tienduizenden Koerden voor toevoeging van de oliestad Kirkuk tot hun op dit moment autonome gebied. Dit is in Irak een heel gevoelig punt; de centrale regering vreest dat de Koerden dan ook de olie-inkomsten zullen opeisen. Betogers in Kirkuk zelf eisten ook het vertrek van alle Arabieren die onder Saddam Husseins bewind zijn aangemoedigd zich in de stad te vestigen.