Volle collegezaal

De rubriek `Uit de school geklapt' richt de blik op kleine, maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: de overvolle collegezaal.

De grootste zaal van het Educatorium op de Utrechtse Uithof zit vol eerstejaars studenten Psychologie. Hoogleraar Frans Verstraten geeft om 11.00 uur het hoorcollege `Inleiding in de psychologie'. Hij laat een video zien waaruit blijkt dat baby's zich bewust zijn van hun eigen spiegelbeeld. ``Sorry voor de mensen die nu in de andere zaal zitten, want volgens mij stond het geluid veel te hard'', zegt hij na afloop.

Het aantal eerstejaars psychologie studenten in Utrecht is dit jaar toegenomen met ruim 200 tot meer dan 760, een record. De grootste collegezaal is met 550 plaatsen te klein. Daarom is er verderop een tweede zaal open waar studenten het college via twee videoschermen volgen. ``De grote toestroom komt voor een deel doordat de VU en de Universiteit Leiden dit jaar voor de studie een numerus fixus hebben ingevoerd'', zegt onderwijsmanager Mirande van Leuven.

In de zaal met videoschermen zitten zo'n veertig studenten. Als het hoorcollege al vijf minuten bezig is, komt een groep van twintig studenten binnenlopen. ``Hee, gefeliciteerd met je verjaardag'', zegt één van hen luid tegen een medestudente waarna hij haar drie zoenen geeft. De andere studenten letten er niet op. Ze blijven onverstoorbaar luisteren naar hoogleraar Verstraten, die hen vanaf het grote breedbeeldscherm doceert over Ontwikkelingspsychologie. Op een ander scherm wordt een powerpoint presentatie geprojecteerd.

Student Wouter Verloop is één van de studenten die te laat binnenkwamen. ``Ik heb een half uur later dan normaal de trein naar Utrecht genomen.'' De eerstejaars vindt het niet erg om een hoorcollege via videoscherm te volgen. ``Beeld en geluid zijn goed. Je kunt alleen geen vragen stellen, maar dat doe ik meestal toch niet.''