Vijgen in honing-wijnsaus

De rode wijn die voor dit nagerecht voor 4 personen wordt gebruikt is uiteraard van goede kwaliteit en geen zure, narige tafelwijn. Merlot is voor dit recept geschikt. Koop de vijgen in een winkel waar je ze zelf mag betasten en uitzoeken. Zoek gave rijpe, maar geen overrijpe vijgen uit, waarvan het velletje er makkelijk af te trekken is. Plaats alle ontvelde vijgen op een stuk aluminiumfolie dat op de bakplaat of het rooster van de oven wordt gelegd. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi de vijgen met een beetje poedersuiker en laat ze ongeveer 15 minuten in de oven staan.

Bereiding van de honing-wijnsaus: giet de wijn in een sauspan. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap de zwarte korrels er met een mesje uit en roer ze door de wijn. Leg het vanillestokje in de wijn. Roer de honing erdoor. Breng de wijn aan de kook en kook de wijn tot de helft in. Roer de wijnsaus af en toe om. Verwijder het vanillestokje. Verdeel de warme vijgen over de dessertborden. Giet de siroopachtige honing-wijnsaus erover heen. Dezelfde saus kan ook bij ander fruit, bijvoorbeeld peren en appels worden geserveerd, volg hiervoor de bereidingswijze die hieronder volgt.

Schil rijpe peren, laat het steeltje eraan zitten. Smeer de peren in met een beetje citroensap om bruin worden te voorkomen. Verdeel de peren over dessertborden en giet de saus op en om de peren.

Boor het klokhuis uit de appels. Snijd de appels in dikke plakken. Bak de plakken in een beetje boter aan beide kanten lichtbruin. Leg de plakken op borden en giet de saus erover heen.

Ingrediënten, voor vier personen:

12 vijgen

poedersuiker

1/2 fles rode wijn

150 ml. vloeibare honing

1 vanillestokje