Utrechter verdacht van terrorisme

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft gistermiddag een 37-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in bewaring gesteld.

De man werd zondagavond, op het moment van de inval in het huis van het Marokkaanse gezin, op een andere plaats in Utrecht op straat gearresteerd. Hij wordt verdacht van vervoer of bezit van explosieven. Wat hij met die explosieven van plan was, is nog niet duidelijk.

Zijn aanhouding, zo benadrukt de woordvoerder van het landelijk parket, heeft rechtstreeks te maken met de inval afgelopen zondag in het huis in de Utrechtse Bucheliusstraat. Het Marokkaanse gezin dat bij die gelegenheid werd aangehouden, is niet langer verdacht, hun huis is dat wel. Noch bij de 37-jarige verdachte, noch in het Utrechtse huis zijn explosieven aangetroffen. Het huis is met een `bomhond' en detectieapparatuur doorzocht.

,,Het vermoeden was dat de explosieven, vervoerd door de aangehouden man, in bewaring zouden worden gegeven in het huis aan de Bucheliusstraat zonder dat de bewoners daarvan af wisten'', aldus de woordvoerder van het landelijk parket. Justitie sluit niet uit dat daarbij andere personen hebben bemiddeld. De informatie die leidde naar het huis en de 37-jarige man is afkomstig uit ambtsberichten van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Justitie is drie weken geleden met het onderzoek begonnen.

Eerder deze week zei de 19-jarige Khalid, die met zijn ouders twee nachten door de politie werd vastgehouden, dat hem tijdens zijn verhoor een foto van een man was voorgehouden. Khalid herkende een ex-collega bij Securop, met wie hij vorig jaar samen op Schiphol had gewerkt. Hij hoorde tijdens het verhoor dat de ex-collega nu vast zit. Het openbaar ministerie wil niet bevestigen of de man op de foto dezelfde man is die zondag werd aangehouden.

De Utrechtse burgemeester A. Brouwer-Korf laat via haar woordvoerster weten nu niet op de arrestatie in te gaan, ,,omdat het een zaak is van het landelijk parket''. Afgelopen woensdag wond zij zich op over de gebrekkige communicatie van het landelijk parket na de aanhouding. Samen met veertig Utrechtse Marokkanen wees Brouwer minister Donner (Justitie) in een verklaring erop dat de actie stigmatiserend is voor de Marokkaanse gemeenschap.