Turkije blaast ontmoeting tussen islam en EU af

Turkije heeft besloten om de gezamenlijke bijeenkomst van de Islamitische Conferentie Organisatie (ICO) en de Europese Unie niet door te laten gaan. Dat heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara laten weten. Daarmee reageert Ankara op de oproep van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bot aan alle lidstaten van de Unie om niet naar Istanbul te komen, omdat Noord-Cyprus is uitgenodigd om als staat de conferentie bij te wonen. De zogeheten Turkse Republiek Noord-Cyprus wordt alleen door Ankara erkend. ,,Turkije betreurt dat zo'n belangrijk initiatief, dat wil bijdragen tot de wereldvrede door een dialoog tussen beschavingen en culturen, geblokkeerd is door een kwestie [Cyprus, red.] die daar verder niets mee te maken heeft'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.