Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Een dag na de grote demonstratie in Amsterdam in Buitenhof een debat met onder anderen oud-minister Eduard Bomhoff en PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos. Zal de maatschappelijke onrust van invloed zijn op de kabinetsplannen? Ned.3, 12.10-13.00u.

DOCUMENTAIRES

Close-up. In Audrey Hepburn, de Rusteloze Ster fragmenten uit Hepburns succesfilms en haar laatste levenspartner Robert Wolders, haar zoon Sean Ferrer, haar vriend en collega Robert Wagner en couturier Hubert de Givenchy. Ned.1, 18.30-19.25u.

Tegenlicht. Afl.: Purple Hearts, oorlogsverhalen uit Irak. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-21.55u.

Het geluk van Nederland. Afl.: Mama, waarom ben ik besneden? Programmamaker Michael Schaap stelt de vraag waarom hij als baby werd besneden. Over het hoe en waarom van besnijdenis bij jongens en mannen. Ned.3, 23.10-23.45u.

Kruispunt. Eenzame 80-jarige Italiaan zocht per advertentie een familie die hem wilde adopteren als opa. Hij kon kiezen uit aanbiedingen uit Italië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Hij koos voor een familie in Bergamo. Kruispunt filmde de ontvangst bij zijn nieuwe familie. Ned.1, 23.00-23.40u.

KUNST/MUZIEK

R.A.M. Dit seizoen met Arnon Grunberg als moderator. Hij spreekt met beeldend kunstenaar Zeger Reyers. Ook aandacht voor Paul McCarthy, omstreden maker van video-installaties en sculpturen, en de Canades muzikant John Oswald, grondlegger van de `plunderphonics'. Ned.3, 19.25-20.25u.

Vrije Geluiden. Afl.: Inside Björk. Over de loopbaan van de IJslandse zangeres Björk Gudmundsdottir die onlangs een nieuwe album uitbracht. Ned.3, 11.00-12.00u. De Vergrijzing. Tv-feuilleton van Freek de Jonge, afl. 5: (de hond van) Jonas. Ned.3, 22.10-23.10u.

JEUGD

Gebakken mannetjes. Acht Griekse mythen worden tot leven gebracht door vier muzikanten. Afl.: Midas. Met Beppe Costa, Leopold Witte, Kees van der Vooren en Eddie B. Wahr. Verteller Kees van Kooten. Ned.3, Villa Achterwerk, ca. 10.00-10.20u

AMUSEMENT

Andermans veren. Afl.: Het literaire loopje. Met Rowan Atkinson in roze maillot, Karin Bloemen als jazzzangeres en Toon Hermans met literaire versjes. Ned.1, 21.00-21.35u.

FILM

FernGully: The Last Rainforest (Bill Kroyer, 1992, VS). Zwaarwichtige animatiefilm laat elfjes en wouddiertjes (uit de sprookjesverhalen van de Australische schrijfster Diana Young) het opnemen tegen een amorf monster dat een regenwoud vernietigt en bezorgt de jeugdige kijkers vooral een schuldgevoel. RTL4, 14.35-16.00u.

Heremakono (Abderrahmane Sissako, 2002, Frankrijk/Mauretanië). Tweede speelfilm van de regisseur van La vie sur terre (1998) speelt in het Mauretaanse kustplaatsje Nouâdhibou, een soort wachtkamer voor wie ervan droomt in Europa gelukkig te worden. De hoofdpersoon is zo'n dromer. Ned.2, 14.00-15.30u.

Der brave Soldat Schwejk (Axel von Ambesser, 1960, West-Duitsland). Heinz Rühmann speelt hoofdrol in minder gelukkige verfilming van klassieke roman over absurditeit van de oorlog. ZDF, 15.25-17.00u., zwart-wit.

My Life So Far (Hugh Hudson, 1999, Eng./VS). Nostalgisch coming-of-age-drama draait om welgestelde Schotse familie in de jaren twintig van de vorige eeuw. Zoon ziet hoe vader (Colin Firth) oogje heeft op tante (Irène Jacob), tot verdriet van moeder (Elizabeth Mastrantonio). Net5, 15.35-17.15u.

Airplane! (Jim Abrahams & David & Jerry Zucker, 1980, VS). Succesvol regiedebuut van trio dat toen al Kentucky Fried Movie had geschreven. Een Mad-achtige satire op de Airport-films. Veronica, 18.25-20.00u.

Shoot To Kill / Deadly Pursuit (Roger Spottiswoode, 1988, VS). Verzorgde thriller, waarin berggids Tom Berenger politieman Sydney Poitier in de binnenlanden van Brits-Columbia bijstaat tijdens jacht op ontsnapte misdadiger. Schurk heeft Berengers vriendin Kirstie Alley gegijzeld. BBC1, 0.15-2.00u.

The Italian Job (Peter Collinson, 1969, Engeland). Misdaadkomedie waarin Noel Coward (vanuit de gevangenis) en Michael Caine in Turijn de grootste verkeersopstopping aller tijden organiseren. Maandag, SBS6, 15.25-17.20u.

RADIO

O.V.T. Jubileum-uitzending n.a.v. 20 jaar historische radioprogramma's bij de VPRO. Thema-uitzending over de herinnering in het eerste uur met Gerrit Krol, Jeroen Henneman en Cas Enklaar. Eelco Runia en Marcel Broersma in gesprek met psycholoog Dolph Kohnstamm over de rol en betekenis van de herinnering in de geschiedenis. In het tweede deel aandacht voor de Vijftigers met Simon Vinkenoog en karel Eykman. En eerste deel van een portret van de Indonesische dichter en essayist Sitor Situmorang. Radio 1, 10.00-12.00u.

Opium. Te gast is Désanne van Brederode, auteur van Mensen met een hobby (2001) over een jonge vrouw op zoek naar levenswijsheid. In haar nieuwste roman, Het Opstaan, denkt een oudere man die wijsheid al ruimschoots te bezitten. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio Atelier. Afl.: Rwanda, seizoen van de machetes, documentair radiodrama. Tien jaar na de genocide trok journalist Jean Hatzfeld naar het dorpje Nuyatama in Rwanda. In 1994 werden daar 50.000 van de 59.000 Tutsi`s vermoord. Radio 1, 21.04-22.00u.