Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Doekle Terpstra (voorzitter CNV) en een aantal Heerenveense actievoerders worden gevolgd tijdens het protest in Amsterdam. In de studio discussiëren FNV-bestuurslid Agnes Jongerius en oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Robin Linschoten (VVD) over de toekomst van de bonden en het sociale beleid van het kabinet. Ned.2, 18.20-19.05u.

Knevel op zaterdag. De uitzending staat geheel in het teken van de vakbondsdemonstratie: Joke uit de thuiszorg en Klaas uit het onderwijs worden vandaag gevolgd. In de studio een debat over de vraag wat de demonstraties voor gevolg hebben voor de opstelling van het kabinet en de vakbonden en wat het antwoord moet zijn op de vergijzing. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova New York. Twan Huys ontvangt in de Nova-studio in New York Mark McKinnon, een van president Bush' adviseurs en vrienden, en onderzoeksjournalist Seymour Hersh die het nieuws over de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis onthulde. Ned.3, 22.20-23.05u.

INFORMATIEF

Kassa. Consumentenprogramma dat deze week zijn 15-jarig jubileum viert. Vanavond onder meer een olijftest. Ned.3, 19.00-19.35u.

Spiritus. Premier Balkenende ligt nog steeds in het ziekenhuis. Veel mensen maken zich volgens Spiritus zorgen om zijn gezondheid. Cees Vork uit Heerde heeft een speciale `gebedsunit' opgericht voor Balkenende, waar hij dagelijks met een groep mensen bidt voor de gezondheid van de premier. Ned.1, 19.00-19.30u.

Het Lagerhuis. Er wordt gedebatteerd over de vakbonden, het eigen risico in de gezondheidszorg en over de vraag of we moeten hopen dat John Kerry de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint. Ned.3, 21.00-22.00u.

Factor. Afl.: Hete herfst, de passie van een vakbondsman. Portret van FNV-voorman Lodewijk de Waal. Ned.1, 22.47-23.11u.

VERMAAK

Kinderen geen bezwaar. Nieuwe VARA-comedy, in de traditie van Zeg 'ns Aaa, Oppassen!!! en Bergen Binnen. Volgens de VARA gaat het hierbij om een ,,eigentijdse kruising tussen een relatie- en een familiecomedy''. Ned.3, 19.35-20.05u.

Helmut Lotti – Dwars door Rusland. Muziekspecial, opgenomen in Rusland, m.m.v. het Golden Symphonic Orchestra o.l.v. A. Walschaerts. Ned.2, 20.00-20.55u.

Angels in America. Eerste aflevering van zesdelige Amerikaanse miniserie waarin het leven van twee stellen in New York wordt gevolgd. De relatie van de homoseksuele Louis en Prior komt onder druk te staan als Prior aids blijkt te hebben. Het echtpaar Joe en Harper is mormoons, Harper is verslaafd aan valium, Joe worstelt met zijn homoseksuele geaardheid die hij verborgen probeert te houden voor zijn vrouw en de kerk. De levens van de vier raken steeds meer met elkaar vervlochten. De serie kreeg onlangs elf Emmy Awards, waaronder die voor beste miniserie. Ned.3, 23.25-0.30u.

FILM

The Mask of Zorro (Martin Campbell, 1998, VS). Antonio Banderas wordt door de gepensioneerde Zorro Anthony Hopkins opgeleid tot nieuwe gemaskerde held en zet zich in voor het onderdrukte Mexicaanse volk in een ondanks de milde zelfspot wat anachronistische swashbuckler. BBC1, 18.30-20.35u.

A Bridge Too Far (Richard Attenborough, 1977, Engeland). Grootscheepse, vermoeiende oorlogsfilm over de mislukte slag om Arnhem (september 1944) werd goeddeels in en om Deventer opgenomen. Een leger van sterren, onder wie Dirk Bogarde, Michael Caine, Gene Hackman, Laurence Olivier, Liv Ullmann, Robert Redford. RTL5, 20.30-23.50u.

Hillary and Jackie (Anand Tucker, 1998, Engeland). Zwaar aangezet melodrama relativeert de slachtoffermythe rond de jong gestorven celliste Jacqueline du Pré, de beroemdste MS-patiënte. Ze blijkt per saldo een egocentrisch monster dat haar zuster Hillary, een bijna even getalenteerde fluitiste, pleegt te schofferen. Mooie hoofdrol van Emily Watson. Ned.2, 23.53-1.55u.

Mountains of the Moon (Bob Rafelson, 1989, VS). Authentieke belevenissen van de Engelse avonturiers Burton en Speke, die eind vorige eeuw op zoek gingen naar de bronnen van de Nijl, stonden model voor doorzichtige ontdekkingsreis-film vol cliché's over Afrika. Met Patrick Bergin, Iain Glen. Ned.1, 0.05-2.20u.

La lettre / A carta (Manoel De Oliveira, 1999, Frankrijk/Portugal/Spanje). Zeventiende eeuwse roman La princesse de Clèveslag ten grondslag aan eigentijdse, in Cannes met de Juryprijs bekroonde tragedie. Chiara Mastroianni als geremde haute-bourgeoise die na haar verstandshuwelijk met een welgestelde arts verliefd wordt op het Portugese rockidool Pedro Abrunhosa. Veteraan De Oliveira hanteert een opmerkelijke, indirecte vertelwijze, waarbij bijna elke handeling buiten het kader wordt gehouden. Ned.3, 0.25-2.00u.

Shadow of the Vampire (E. Elias Merhige, 2000, VS/Engeland/Luxemburg). Charmante hommage aan de griezelklassieker Nosferatu van F.W. Murnau uit 1922 laat zien hoe deze film op locatie in Tsjecho-Slowakije werd opgenomen en veronderstelt dat hoofdrolspeler Max Schreck echt een vampier was en dus de ultieme method actor, die altijd in zijn rol blijft. Met Willem Defoe als Schreck en John Malkovich als Murnau. VRT, 0.45-2.15u.

RADIO

Spijkers met Koppen. LPF-leider Mat Herben legt uit waarom hij niet gaat demonstreren en Boris Dittrich over de Algemene Beschouwingen. Verder te gast: Paul de Leeuw, Germaine Groenier, FC Utrecht-trainer Foeke Booy en een optreden van The Amazing Stroopwafels. Radio 2, 12.02-14.00u.