`Te weinig VN-missies Nederland'

Nederland moet meer bijdragen aan vredesmissies van de Verenigde Naties en daarvoor troepen leveren. Dit zegt VN-ondersecretaris-generaal voor vredeshandhaving Jean-Marie Guéhenno vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Hij noemt de huidige Nederlandse bijdrage aan de VN, zestien manschappen, niet genoeg. ,,Nederland kan een grote bijdrage leveren aan VN-vredeshandhaving. Wij zouden graag meer Nederlandse troepen hebben.''

De afdeling vredeshandhaving van de VN staat onder grote druk omdat het aantal vredesmissies in een jaar tijd is gestegen van dertien naar zeventien. Volgens de VN kan deze groei het record van 78.000 ingezette manschappen uit 1993 breken.

Nederland staat nu 78ste op de lijst van honderd VN-troepenleveranciers en levert vier man burgerpolitie op Cyprus en twaalf militaire waarnemers in het Midden-Oosten. Nederland had ooit gemiddeld circa 1.200 manschappen in de jarenlange VN-missie in Bosnië en zo'n 1.300 in de korte VN-missie in Ethiopië en Eritrea, aldus Defensie. Nu heeft Nederland 2.437 man hoofdzakelijk in de NAVO-missies in Bosnië en Afghanistan en de operatie in Irak. Guéhenno oppert dat Nederland maritieme eenheden zou kunnen leveren voor Congo, voor patrouilles op de Grote Meren.

Guéhenno maakt zich er zorgen over dat de ontwikkelde landen zoals Nederland hoofdzakelijk meedoen aan NAVO-missies en de VN-operaties aan de ontwikkelingslanden overlaten. Volgens VN-cijfers is Pakistan met 8.652 soldaten de grootste troepenleverancier. Supermacht Amerika levert de VN 430 manschappen.

VN-MISSIES: pagina 4