Straf Ferrari voor `sportieve fraude'

Wielerdokter Michele Ferrari is gisteren tot een jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens ,,sportieve fraude''. De Italiaan kreeg deze straf wegens zijn betrokkenheid in een dopingzaak.

Ferrari, die heeft samengewerkt met zesvoudig Tour de France-winnaar Lance Armstrong, is ook veroordeeld, omdat hij als apotheker zich schuldig heeft gemaakt aan illegale praktijken.

Filippo Simeoni, de Italiaanse wielrenner die Ferrari openlijk beschuldigde van dopingpraktijken, reageerde opgelucht. ,,In menselijk opzicht is dit een tragedie voor Ferrari, maar het toont wel aan dat ik gelijk heb gehad en dat rechtvaardigheid nog bestaat in deze wereld'', zei Simeoni in Verona tegen het Franse persbureau AFP. ,,Iedereen wist wat er aan de hand was, maar niemand durfde iets te zeggen. Ik heb de stilte doorbroken en ben blij dat het iets heeft opgeleverd.''

Simeoni werd door Armstrong, die zich regelmatig liet bijstaan door Ferrari, tot leugenaar bestempeld. De vete kreeg in de Tour een vervolg toen de Amerikaan het niet toestond dat Simeoni in een kopgroep plaatsnam.

Bij het verlaten van de rechtszaal hield Ferrari het bij een korte verklaring. ,,Ik ben verrast over deze uitspraak omdat ik weet dat ik onschuldig ben.'' Zijn advocaat Bolognesi verklaarde dat zijn cliënt in beroep gaat. Ferrari werd vrijgesproken van het verstrekken van dopingproducten.