Snurken tussen de oren

Heeft u een geliefde die snurkt? Een die in een diepe, vaste, bijna comateuze slaap gromt en blaast als een wild dier? Dan weet u dat u kunt fluisteren, fluiten, stompen, uw stem boos, wanhopig, of walgend laten klinken, het licht aan- en uitdoen en uiteindelijk uw dekbed mee naar de bank nemen, maar de volgende ochtend zal uw partner verbaasd reageren: 'Heb ik gesnurkt?'

Wat te doen? Bij 21 procent van de echtscheidingen schijnt snurken een van de belangrijkste oorzaken te zijn. Het is misschien nog het eenvoudigst als uw partner een serieus slaap-apneu-syndroom heeft, dan staat 's nachts tijdens het snurken de adem regelmatig helemaal stil, soms wel twee minuten. De snurker raakt dan lichamelijk en geestelijk zo uitgeput dat hij een verhoogde kans heeft op een hersen- of hartinfarct. En hij kan gehoorschade oplopen; een harde snurker kan soms wel een geluid van bijna honderd decibel produceren (harder dan een laag overvliegende straaljager). In die gevallen is behandeling noodzakelijk en kan een chirurg het trillend weefsel in mond of keel (dat voor het snurkgeluid zorgt) opereren; bijvoorbeeld door een stukje van de huig weg te snijden of door de tong los te zagen en een stuk naar voren terug te zetten.

Maar wat te doen met de gelegenheidssnurker? Zo een die zich vaak aankondigt met iets te lang gemorrel in het sleutelgat en die met schoenen aan op bed valt. Voor deze gelegenheidssnurker is er een hele markt aan hulpstukken. Als de snurk uit de keel komt: een mondspray met pepermuntsmaak die een laagje aanbrengt waardoor de huid in de keel minder vibreert. Als de snurk uit de neus komt: neuspleisters die de neusvleugels uit elkaar trekken of een anti-snurkknijpertje dat in de neus de neusvleugels naarbuiten duwt. En als de snurk optreedt bij rugligging: een tennisbal in het achterpand van het pyjamajasje naaien.

Maar, heeft u wel eens geprobeerd een gelegenheidssnurker van zijn schoenen te ontdoen? Denk dan maar niet dat u het wel voor elkaar krijgt om uw lief een pyjamajasje met ingenaaide tennisbal aan te trekken, hem in de keel te sprayen of een knijper in zijn neus te duwen.

Het 'Silenzzz' hoofdkussen dan: 'een revolutionair hoofdkussen dat u kan bevrijden van hinderlijk snurkgeluid'. Het is een opblaasbaar kussen voorzien van een handpompje: als de partner begint met snurken, begint u met pompen, in de hoop dat u daardoor het strottenhoofd van uw partner strak trekt en de adem vrijuit stromen kan. 'Bent u de partner?' staat in de bijsluiter van het kussen. 'Dan zal er tijdens de gewenningsperiode een beroep op u worden gedaan.

Niet alleen moet u de snurker stimuleren om vol te houden tot hij/zij gewend is geraakt; maar ook moet u, wanneer gesnurk u uit uw slaap houdt, aan de slag met het pompje om de juiste, snurkvrije positie te vinden.' Laat maar zitten.

Het is beter als u het snurken van uw partner ziet als een probleem dat tussen uw oren zit. Laat mij u helpen. Het was afgelopen lente dat ik in een vakantiehuis de vreemde gewaarwording had dat, terwijl mijn lief zoet naast mij lag te slapen met slechts af en toe een klein knorretje, er buiten in de tuin iemand lag te snurken. En niet zo'n beetje ook.

Het bleek een egel, een egel op drift. Als egels uit hun winterslaap komen gaan ze meteen paren, met elk vrouwtje dat ze tegenkomen. Het mannetje windt zich daarbij vreselijk op. Eerst loopt hij een beetje druk te doen en rondjes om haar te draaien en dan gaat hij aan de slag. Alletwee maken ze dan een hels kabaal: ze snurken. Denkt u daar maar aan.