Shyne:

Dat een Amerikaanse rapper achter de tralies zit is nauwelijks nieuws. Dat die rapper daar ook nog een memorabele cd maakt, is verheugend. De man is kwestie heet Shyne Po. Deze Shyne zit tien jaar wegens een schermmutseling in een club in 1999 waar ook P. Diddy en J. Lo bij betrokken waren. Vanuit de bak heeft Shyne een deal gesloten met het illustere label Def Jam en zijn tweede plaat gemaakt. Hoe dat kan, in een gevangenis, vertelt het verhaal niet.

Voor introspectie heeft Shyne nu voldoende gelegenheid. Dat leidt tot een wonderlijke combinatie van zwaarmoedigheid en korte momenten van levensvreugd. Het nummer `More Or Less', geproduceerd door Kanye West, heeft een duizeligmakende tredmolenstijl, waarin Shyne praat en praat en West met klanken een eindeloze cirkelgang suggereert en zo het beeld van een bestaan in de cel vanzelf oproept. Sommige nummers zijn luchtig, zoals het wat mindere `Shyne', en `Jimmy Choo', met Ashanti. Uitschieter is `Martyr', met zijn spookachtige begeleiding en doorleefd sombere tekst (`Life or death/ What do you choose?'), als een bericht uit het hiernamaals.

Godfather Buried Alive

Gangland (lc00407)****