Sexy collectie van ontwerpster Gucci

In de voorjaarscollecties voor 2005 die afgelopen week in Milaan werden gepresenteerd wordt de tuttige stijl van deze winter flink afgezwakt. De strakke kokerrok krijgt concurrentie van zwierige modellen.

De modewereld blijft doen alsof er niets aan de hand is. Geen oorlog, geen geweld, geen terrorisme. Ook de nieuwe voorjaarsmode laat ons weer wegdromen, herinneringen ophalend aan vergeten lentes en zorgeloze zomers.

Weinig labels hebben dan ook reden tot doemdenken, gezien de verkoopcijfers van het afgelopen jaar. Azië biedt een sterk groeiende markt voor de luxe merken, die de een na de andere winkel openen in China, Rusland en India.

Misschien dat daarom veel collecties een exotisch karakter hebben. Van de glinsterende Mao-jasjes en Chinese tekens bij Armani tot de felgekleurde orchideeënprints en strakke satijnen jurkjes bij D&G en de safari-look bij Max Mara.

Sophia Loren zat bij Giorgio Armani op de eerste rij knus ingeklemd tussen de opgestrakte heren van Duran Duran en liet zich de show welgevallen. De vreemd wiegende en uitstaande broekspijpen en rokken uit de collectie zal ze waarschijnlijk snel vergeten, maar voor haar volgende Oscar-presentatie heeft ze vast al een jurk uitgezocht – de collectie bood in elk geval genoeg glitter en glamour.

D&G zocht het dit keer in de rock 'n roll van Elvis Presley, met een soundtrack met Elvis-klassiekers en T-shirts bedrukt met zwart-witfoto's van de poplegende. De collectie was een mix van fifties-klassiekers – jeans, T-shirt, petticoat en Hawai-shirt – overgoten met een kitcherig Las Vegas-sausje.

Misschien dat de nieuwe `baas' bij Gucci – de Nederlander Robert Polet – vanwege die gunstige omzetcijfers grijnsde van oor tot oor bij zijn allereerste modeshow. Zijn voorgangers lieten een toonaangevend modebedrijf achter. En niet te vergeten: de nieuwe ontwerpster, Alexandra Falchinetti. Begeleid door een woeste soundtrack met klassieke Rolling Stones-songs zette ze een sexy eerste collectie neer van strakke, lage broeken, korte, leren jasjes, franjerokjes en ingewikkeld geconstrueerde jurken met intrigerende doorkijkjes.

De nieuwe voorjaarsmode is nog steeds damesachtig, alleen dan jonger, losser en in frissere kleuren. Burberry Prorsum zette de toon met een romantische collectie gedompeld in ouderwets Britse stijl, met bloemendessins die je vindt op Wedgewoodporselein en in Engelse interieurs. De klassieke trenchcoat kreeg een zwieriger uiterlijk en de ruit werd verbasterd tot een grafisch lijnenspel. Ontwerper Christopher Bailey combineerde de prints tot een wilde bloementuin, verbond pastels met fluoriserend geel en voerde sjieke cocktailjurkjes uit in metallic paars, blauw of roze.

Ontwerpster Miuccia Prada gooide radicaal het roer om. Zij kwam met een bijna sobere, modernistische collectie, ver weg van alle nostalgie en damesachtigheid. Ze heeft laten weten dat ze met haar nieuw collectie – geïnspireerd op pauwen, zwanen en papegaaien – een nieuwe weg in wil slaan naar een jonger en sportiever beeld. Dat is even wennen, na seizoenen van decoratie en retro-chique. De rokken zijn korter, het silhouet smaller, de schoenen platter en soberder, de kleuren neutraler (bruin, oker, roest). Maar haar vertrouwde excentrieke karakter blijft. Mode moet vooruit en Miuccia Prada zet ook nu de toon.

    • Jetty Ferweda