Ruim 500 militairen voor Bosnië

Het kabinet heeft gisteren besloten voor een periode van zes maanden 530 militairen ter beschikking te stellen voor de vredesoperatie in Bosnië. Per 1 december zal die operatie, onder commando staan van de Europese Unie. Tot die datum blijft zij nog bekend als de NAVO operatie `Bosnië-Herzegovina - Stabilisation Force' (SFOR).

De EU hecht veel belang aan deze missie omdat die wordt gezien als een krachtproef van het gezamenlijke Europese Veiligheids- en Defensiebeleid. De Nederlandse deelname onderstreept volgens een persverklaring van het kabinet de betrokkenheid bij de Westelijke Balkan.

Operatie Althea, zoals de EU de operatie heeft gedoopt, zal in totaal zo'n 6.000 manschappen omvatten. Hun taak is toe te zien op de uitvoering van de vredesakkoorden van Dayton van eind 1995, die een einde maakten aan de oorlog in Bosnië van de eerste helft van de jaren `90.