Qassam-raket steeds verder en preciezer

Sinds het begin van de tweede intifada, de Palestijnse opstand die nu zijn vijfde jaar is ingegaan, werkt de Islamitische verzetsbeweging Hamas aan de verbetering van de Qassam-raketten: primitieve, angstaanjagende en sinds de zomer van dit jaar ook dodelijke projectielen.

De Qassam-3 is een 200 centimeter lang buis met vier kleine vleugels en een scherpe punt. De raket weegt 90 kilo en kan een gewicht van 10 tot 20 kilo aan spijker, metaalscherven en ijzerschraapsel tussen de vijf en acht kilometer vervoeren. De produktiekosten zijn laag, de techniek is eenvoudig en het projectiel kan afgevuurd worden met explosieven die makkelijk verkrijgbaar zijn, namelijk een mengsel van suiker, olie, alcohol en kunstmest. De Qassam-3 kan dus in iedere garage worden gemaakt.

De raket is vernoemd naar de in de Palestijnse geschiedenis legendarische figuur Sheik Izz A-Din Al-Qassam die in de Arabische revolte van 1936 tegen joodse kolonisten, door de Britten in Jenin werd gedood

De Qassam-3 is primitief omdat het projectiel niet over een geleidingssysteem beschikt. Verreweg de meeste van de 300 raketten die de afgelopen vier jaar op de Israëlische plaats Sderot zijn afgevuurd stortten neer in de woestijn. Dat in juni van dit jaar de eerste dodelijke slachtoffers vielen is het gevolg van het feit dat de Qassam-3 een groter bereik heeft dan de eerdere versies. Het Israëlische leger wil daarom een bufferzone van 8 tot 9 kilometer creëren in het noorden van de Gazastrook.

De Qassam-brigades van Hamas zijn moeilijk grijpbaar, want de raket wordt afgevuurd van een kleine, opvouwbare lanceerinstallatie, die bestaat uit een stalen voet en een houder. Opstellen en afvuren is een kwestie van minuten en de brigades verplaatsen zich snel in auto's of op motorfietsen. Israël is beducht voor de komst van de Qassam-4 met een bereik van 15 tot 20 kilometer. Ashkelon zou dan met zijn chemische en olieinstallaties vanuit de Gazastrook binnen bereik komen.