Onder vuur

Om duidelijk te maken dat een lezer zich niet met een romanfiguur moet identificeren maar met de schrijver, vergeleek Vladimir Nabokov de verhouding tussen de schrijver en de lezer met die tussen een probleemcomponist en de oplosser. De oplosser moet proberen te bedenken wat er in het brein van de probleemcomponist is omgegaan en het zou inderdaad dwaas zijn als hij zich met een schaakstuk zou identificeren.

De schaakproblemen van Nabokov waren soms goed genoeg om in het tijdschrift The Problemist te worden opgenomen, maar als partijspeler was hij niet zo sterk. Bijna behaalde hij een groot succes toen hij in 1926 in Berlijn tegen simultaanspeler Aaron Nimzowitsch een gewonnen stelling bereikte. Toen boog een toeschouwer zich over hem heen om een domme zet op zijn bord uit te voeren, waarna Nimzowitsch de partij nog won. Zo vertelde Nabokov het in ieder geval.

In 1919 ontvluchtte hij Rusland op een schip dat vertrok uit de haven van Sebastopol. Terwijl de kogels van vijandelijke machinegeweren over het water schoten, zaten Vladimir en zijn vader Dimitri uiterlijk onaangedaan op het dek te schaken. Ik zou het misschien ook doen op zo'n droevig en gevaarlijk moment, een schaakbord pakken en in het spel verzinken.

Nabokov zou zijn land nooit terugzien en de Sovjet-Unie zou het heel lang zonder Nabokov moeten doen. Nog steeds ben ik er een beetje trots op dat Nabokov in de Sovjet-Unie voor het eerst gepubliceerd werd in een schaaktijdschrift, het weekblad '64'.

Wit geeft mat in twee zetten. Vladimir Nabokov, The Problemist, januari 1970.

Oplossing Schaken: 1. Dd1-h5. Zwart is in tempodwang en gaat op de volgende zet mat.