Olieprijs sluit op recordhoogte

De olieprijs is gisteren voor het eerst boven de vijftig dollar per vat gesloten. Ondanks de dure olie wisten de internationale effectenbeurzen de dag met winst af te sluiten.

De stijging van de olieprijs werd veroorzaakt omdat de vrees voor een tekort oplaaide. Op de termijn markt van New York sloot de Amerikaanse West-Texas Intermediate (WTI) met een winst van 48 cent op 50,12 dollar. Afgelopen week steeg de prijs al even boven de magische grens van 50 dollar, maar daalde toen weer voordat de handelsdag eindigde. In Londen was eerder op de dag de Brent-olie uit de Noordzee al gesloten met een winst van 24 dollarcent tot 46,62 dollar per vat van 159 liter.

De vrees voor een tekort is de afgelopen week opgelaaid door de situatie in olieproducent Nigeria waar lokale bevolkingsgroepen meer willen profiteren van de oliedollars dreigen met een gewapende opstand tegen de overheid. Ook komt de productie in de Golf van Mexico maar zeer langzaam weer op gang. Deze was stilgelegd omdat de installaties uit voorzorg geëvacueerd moesten worden toen diverse orkanen door het gebied raasden.

Behalve deze factoren spelen ook speculanten de hele zomer al een belangrijke rol. In Washington toonde minister Zalm (Financiën) zich gisteren een voorstander van een onderzoek naar speculaties op de oliemarkten. Zalm, in de VS voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, zei een beter zicht op de oliemarkt toe te juichen. ,,Transparantie is altijd goed'', aldus Zalm. Hij voegde er wel aan toe dat speculaties nooit verboden kunnen worden. Inmenging van de overheid ziet hij in dat verband niet zitten.

De stijging van de olieprijs kon niet voorkomen dat de effectenbeurzen de laatste handelsdag met winst afsloten.

In Amsterdam sloot de AEX-index op 330,87 punten, een toename van 2,1 procent. De beurs in Londen liet een stijging zien met 1,9 procent, Parijs 2,5 procent hoger was en Frankfurt het 2,6 procent beste resultaat behaalde. Per saldo is de AEX-index deze week met 4,96 punten gestegen. Dat betekent een winst van 1,5 procent. Vorige week vrijdag sloot de graadmeter op een stand van 325,91 punten. In New York sloot de Dow-Jonesindex met een winst van 1,1 procent op 10.192 punten en de technologiebeurs Nasdaq noteerde 1.942 punten, een winst van 2,4 procent.