Nieuwe presidentskandidate: Barbie

's Werelds beroemdste blondje wil president van Amerika worden, hoorde Yaël Vinckx. Barbie gaat voor de wereldvrede.

George W. Bush en John Kerry – maak jullie borst maar nat. De concurrentie komt eraan, haar lange benen gehuld in een rode broek en haar pronte boezem gestoken in een bijpassend colbertje. Inderdaad, Barbie is kandidaat voor het komende Amerikaanse presidentschap.

In een poging de Barbie-verkoop op te krikken (in het laatste kwartaal van 2003 verkocht speelgoedfabrikant Mattel zes procent minder Barbie-poppen) ligt de presidentiële Barbie sinds kort in de winkel. Russel Arons, vice-president van Mattel, noemt haar zelfs de ideale kandidaat: ,,Ze heeft veel ervaring. Zo was ze ambassadrice voor Unicef, gaf ze les en heeft ze haar militaire plicht vervuld.''

Dat laatste is van belang in een land waar de ene kandidaat wist te voorkomen dat hij de Vietnam-oorlog werd ingestuurd en de andere kandidaat weliswaar ging, maar zich bij thuiskomst tegen al dat geweld keerde. Barbie diende weliswaar niet in Vietnam, maar was wel straaljagerpiloot, sergeant en hospik tijdens Desert Storm, de oorlog van Bush' vader tegen Saddam Hoessein.

Wie dus denkt dat 's werelds beroemdste domme blondje het in de verkiezingen op 2 november vooral van haar uiterlijk moet hebben, heeft het mis. Barbie vertegenwoordigt een heuse partij, de Partij van de Meisjes, en heeft een echt programma. Zo wil ze vrede in de wereld brengen, armen en daklozen helpen en voor de dieren zorgen.

Maar bovenal, zeggen ze bij Mattel, is Barbie een rolmodel. ,,Barbie for President laat meisjes zien dat zelfs het presidentschap van de Verenigde Staten binnen hun bereik ligt. Omdat Barbie een groot deel van het leven van jonge meisjes uitmaakt, geloven we dat het belangrijk is hen aan te moedigen om de leiders van de toekomst te worden.''

George W. Bush en John Kerry zijn gewaarschuwd.