Nederlands smeergeld voor Godett

Nederlandse bouwers hebben het Antilliaanse kabinet van ex-premier Mirna Louisa-Godett mede in het zadel geholpen. Campagnes van haar partij waren gefinancierd met smeergeld van onder meer De Antillen NV, dochter van Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS).

Dat blijkt uit de dossiers van het strafrechtelijk onderzoek in Willemstad naar de omkoping van Antilliaanse politici en verklaringen van direct betrokkenen tegenover deze krant. Inmiddels zijn kopstukken van Frente Obrero Liberashon (FOL), onder wie partijleider Anthony Godett, adviseur Nelson Monte, Mirna Louisa-Godett en ex-minister Ben Komproe, opgepakt op verdenking van valsheid in geschrifte, corruptie en deelname aan een criminele organisatie.

Het corruptiedossier bevat bewijzen en aanwijzingen dat naast De Antillen NV ook andere Nederlandse wegenbouwers en aannemers de politiek, en vooral FOL, smeergeld toeschoven. De partij had volgens politieke analisten op de Antillen een verkiezingsbudget dat naar schatting drie keer groter was dan dat van andere partijen. Kopstukken van FOL kregen voorafgaand aan de verkiezingen van 2002 en 2003 alleen al van De Antillen NV meer dan één miljoen Antilliaanse gulden (500.000 euro) smeergeld, blijkt uit de dossiers.

De top van KWS in Nederland was van de praktijken op de hoogte. KWS-topman Henk de V. verklaarde in 2002 tegenover justitie, in een onderzoek naar corruptie op de Antillen, op de vraag wie voor omkoping in aanmerking kwam: ,,Dat zijn personen die op dat moment aan de politieke macht zijn, die een relatie hebben met de infrastructuur van het eiland, dan wel dat in hun portefeuille hebben. Dat zijn de personen die dan betaald werden.( ) Zoals Anthony Godett'', aldus De V.

In ruil voor het smeergeld kreeg De Antillen NV een overheidsopdracht. De toenmalig directeur van het bedrijf legde hierover een bekentenis af. Bij huiszoekingen werd een complete `smeeradministratie' ontdekt. Het geld ging naar politieke partijen op Curaçao en op andere Antilliaanse eilanden.

Het kabinet-Louisa-Godett regeerde negen maanden. Het ontpopte zich tot een faciliterende organisatie voor de drugscriminaliteit op het eiland, bevestigen bronnen rond het onderzoek. Justitieminister Komproe werd vanuit de gevangenis aangestuurd door drugscriminelen die met binnengesmokkelde laptops en mobiele telefoontjes rechtstreeks instructies gaven. Ook probeerde Komproe de macht van het openbaar ministerie in Willemstad in te dammen en strafzaken tegen FOL-kopstukken te laten staken.

DIEFSTAL: pagina 41