`Medewerker van AIVD blijkt te kwader trouw'

Een medewerker van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wordt ervan verdacht staatsgeheimen te hebben doorgegeven. Hij is afgelopen donderdag aangehouden door de rijksrecherche in het AIVD-kantoor in Leidschendam.

De AIVD-medewerker is een 34-jarige man. Hij zou twee personen, mannen van 31 en 34 jaar, de staatsgeheimen kenbaar hebben gemaakt. Deze mannen zijn deze week ook gearresteerd. Zij worden verdacht van heling. Volgens een woordvoerder van de AIVD gaat het om contacten die de AIVD-medewerker ,,in de particuliere sfeer'' had.

Het openbaar ministerie (OM) en de AIVD doen geen mededelingen over de aard van de staatsgeheimen die zijn uitgewisseld. De verdachte AIVD-medewerker was korter dan een jaar bij de geheime dienst werkzaam. De zaak heeft slechts ,,beperkt'' schade toegebracht aan lopende onderzoeken, aldus de AIVD-zegsman.

Volgens de AIVD gaat het niettemin om een zaak ,,die de hele dienst raakt''. Hij wijst erop dat nooit eerder een AIVD-medewerker werd aangehouden wegens het laten lekken van staatsgeheimen. ,,In dat opzicht is het een heftige zaak. Een geheime dienst moet geheim werken.''

Volgens de AIVD-medewerker zijn er aanwijzingen dat de man ,,te kwader trouw'' heeft gehandeld. De woning van de man is doorzocht. Ook de woning van een van de medeverdachten is door de rijksrecherche onderzocht. De twee mannen die ervan worden verdacht heling te hebben gepleegd met de staatsgeheimen, hadden volgens de AIVD geen financieel motief. ,,Je kan ook heling plegen zonder dat er geld bij komt kijken. Het aannemen van staatsgeheimen zonder financiële transactie kan ook heling zijn'', aldus de AIVD-medewerker.

De drie verdachten zijn in verzekerde bewaring gesteld. De AIVD-medewerker en een van de verdachten van heling zijn gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De derde verdachte wordt maandag voorgeleid.

De commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten uit de Tweede Kamer, waarin alle fractievoorzitter behalve Marijnissen (SP) zitting hebben, is door minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) geïnformeerd door de aanhouding.

De taken en bevoegdheden van de AIVD zijn de laatste tijd fors uitgebreid door het kabinet in het kader van de bestrijding van mogelijk terrorisme.