Marktleider

Daar stond hij dan. De waarnemend minister-president. Gerrit Zalm verdedigde het kabinetsbeleid tijdens de algemene beschouwingen als vervanger van de in de voet getroffen premier Balkenende. Zonder veel morren verhuisde hij plannen, ingrepen en beloftes van credit naar debet. De scherpe kantjes werden bot. De dekking werd dunner. In de hoop op een breder draagvlak. Een boekhouder als boodschapper.

Een dag eerder lag het openbaar vervoer in Amsterdam plat. Geen bussen en trams. Als opmaat naar de demonstratie van heden. Stakingen in de haven en bij Albert Heijn. Ook het vuil bleef op straat, de deelgemeenten dicht en de Nederlandse Spoorwegen hadden het alleenrecht op het vervoer naar het afscheid van volkszanger André Hazes. Nederland verdient beter.

Veel geld voor de overheid en een hoop oppervlakkigheid voor de luisteraar. Dat is de opbrengst van de veiling van radiofrequenties van het vorig jaar. De frequenties waren zo prijzig dat de winst tegenviel. Het radiolandschap wordt eenvormiger, omdat vrijwel elk station hetzelfde uitzendt. De ether verschraalt, stelt een onderzoek van KPMG. Dolby zonder diepgang.

Alles wordt minder. Behalve de ledentallen van de meeste vakbonden. In kommervolle tijden lacht het succes de bonden toe. Sinds het begin van de acties tegen het kabinetsbeleid zijn er duizenden nieuwe leden bijgekomen. Bij de ambtenarenbond AbvaKabo noteerde men 4.400 nieuwkomers, tien keer zo veel als onder minder drukkende omstandigheden. De grootste bond, FNV Bondgenoten, schreef twee maal zo veel nieuwe leden in als normaal: 4.600. Daar kan minister Zalm een punt aan zuigen. Dubbele dekking.

Netwerk-Neelie mag blijven. De vlag mag uit. Het verhoor van een commissie uit het Europees parlement is achter de rug. De beschuldigingen tegen de nieuwe eurocommissaris voor Mededinging konden niet hard worden gemaakt. Die tegen de brouwerijen Heineken en Kronenbourg wel. De bedrijven gaven zelf toe afspraken te hebben gemaakt over de markt voor Franse horecagroothandels. Daar hoeft Neelie Kroes niets meer aan te doen. Kan ze met opgeheven hoofd feestelijk het Europees parlement toespreken: `Biertje?'.

Acht miljoen euro. Alle kleintjes waar Albert Heijn jarenlang op heeft gelet geeft holding Ahold nu uit. Aan justitie. Vier ex-bestuursleden worden voor de strafrechter gedaagd om zich te verantwoorden voor de manier waarop het bedrijf de boeken vulde. Ahold bekent schuld en trof een schikking. Even hoog als de maximumboete, die een rechter had kunnen opleggen. De hoogste ooit. Marktleider in schikkingen.