Lodewijk, Doekle en Ad fileren beleid

Rond de tijd dat deze krant op de mat ploft, begint op het Museumplein in Amsterdam de grote demonstratie tegen het beleid van het tweede kabinet-Balkenende. `Nederland verdient beter' is het motto van deze demonstratie, die wordt georganiseerd door de vakbonden FNV, CNV en MHP. Het officiële programma duurt van twaalf tot twee, maar vanaf tien uur zijn er al optredens. De manifestatie wordt omlijst door muziek en cabaret.

De organisatoren rekenen uiteraard op een mensenmassa, maar laten prognoses over de opkomst wijselijk achterwege. Op de gezamenlijke website van de drie bonden, www.nederlandverdientbeter.nl, blijkt de vraag naar het aantal verwachte demonstranten een van de meest gestelde te zijn. ,,Wij hopen natuurlijk dat iedereen die zich zorgen maakt over het beleid van Balkenende-II naar de demonstratie komt'', is het diplomatieke antwoord. De site van de drie bonden is sober van opzet, met knalgeel als enige ondersteunende kleur. De site biedt vooral veel ingangen en doorklikmogelijkheden naar goeddeels dezelfde informatie over de demonstratie van zaterdag en andere acties die de bonden afgelopen tijd hebben gevoerd of nog in petto hebben. Dezelfde informatie maar in andere toonaarden op de websites van de drie afzonderlijke bonden, die via www.nederlandverdientbeter.nl bereikbaar zijn.

De voornemens van het kabinet en de alternatieven die de vakcentrales aandragen staan ook centraal in een filmpje van een kleine zes minuten met de amicale titel `Lodewijk, Doekle en Ad fileren het kabinetsbeleid'. De Ad uit de titel is Ad Verhoeven, voorzitter van de MHP, de Vakcentrale voor Middengroepen en Hoger Personeel.

Daarnaast bevat de site vooral praktische informatie, met name over het vervoer naar Amsterdam. De NS zetten extra treinen in met in totaal 65.000 zitplaatsen, maar zijn beducht voor de verdere doorstroom van de mensenmassa, omdat op en bij het Amsterdamse Centraal Station verbouwd wordt. Op de site staat een gedetailleerd reisadvies voor demonstranten uit alle windstreken, met als oogmerk het CS te ontlasten. Leden van FNV en CNV krijgen gratis vervoer naar Amsterdam aangeboden en hebben treinkaartjes toegestuurd gekregen, MHP-leden moeten hun eigen vervoer regelen.

Wie niet naar Amsterdam kan of wil, maar toch op een of andere manier solidariteit wil tonen, heeft de mogelijkheid om virtueel te demonstreren. Op www.ikdemonstreermee.nl kan deze demonstrant een protestleus kiezen, een poppetje aankleden en aansluiten in een virtuele stoet.

www.nederlandverdientbeter.nl