Jeugd-tbs voor jongen (13) na moordpoging

De rechtbank in Maastricht heeft gisteren de 13-jarige zwakbegaafde jongen uit Maastricht veroordeeld tot jeugd-tbs wegens poging tot moord op een 5-jarig meisje. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde twee weken geleden dat de jongen met voordachten rade heeft geprobeerd het meisje te wurgen, omdat hij die bewuste dag een touw had meegenomen. De aanklager vond dat hij in een gesloten inrichting moet worden behandeld. De jongen is sterk verminderd toerekeningsvatbaar, aldus het OM. De zwakbegaafde jongen zou in april op een veldje het meisje hebben betast. Uit angst dat zij hem zou kunnen verraden, knoopte hij het touwom de nek van het meisje en duwde hij haar een helling af terwijl hij het touw vasthield. Toen het meisje niet meer bewoog, ging de jongen naar huis. Het zwaargewonde meisje werd door een voorbijgangster gevonden. Jeugd-tbs duurt minimaal twee jaar en maximaal zes jaar.