Ig-Nobelprijs voor countrymuziek en zelfmoord

De fysica van de hoelahoep, het effect van countrymuziek op zelfmoord, de veiligheid van voedsel dat op de grond is gevallen, de uitvinding van karaoke: zoals het betaamt bekronen de Ig-Nobelprijzen 2004 geestig en absurd onderzoek dat `could not or should not be reproduced' maar dat niettemin onze volle aandacht verdient. Terwijl Zweden zich opmaakt voor het echte Nobelwerk werden donderdagavond de tien Ig-prijzen in een volgepakt Sanderstheater op Harvard University in een atmosfeer van vrolijke anarchie uitgereikt. Kees Moeliker, conservator bij het Natuurmuseum Rotterdam en vorig jaar Ig-winnaar met zijn waarmeming van homoseksuele necrofilie bij de Wilde Eend, hield een off-keynote address.

De Ig-Nobelprijs voor de geneeskunde gaat naar de Amerikanen Steven Stack en James Gundlach voor hun in 1992 in Social Forces gepubliceerde rapport `The Effect of Country Music on Suicide' Gundlach, die de prijs in ontvangst nam, zei hate mail te hebben gekregen na publicatie van het artikel, dat aantoont dat liefhebbers van countrymuziek eerder zelfmoord plegen. Gundlach werd op het spoor gezet toen hij een lijst met steden met veel zelfmoord onder ogen kreeg, aangevoerd door Nashville. ``De countrymuziek van nu is levendiger'', zei hij in Sanders, ``onze bevinding gaat inmiddels niet meer op.''

Jillian Clarke kreeg de prijs voor Volksgezondheid voor onderzoek dat ze vorig jaar als leerling van de Chicago Highschool for Agricultural Sciences deed naar de geldigheid van de `vijf secondenregel': is het gezond voedsel te eten dat op de grond is gevallen en daar niet langer dan vijf seconden heeft gelegen? Clarke, volgens wie de regel al bekend was in de tijden van Djengis Khan, nam met wattenstaafjes op uiteenlopende locaties op de Universiteit van Illinois vloermonsters en onderzocht deze op de aanwezigheid van bacteriën. Die waren er nauwelijks, zodat ouders hun kroost inderdaad veilig de opdracht kunnen geven voedsel dat op de grond is gevallen snel op te rapen en alsnog op te eten.

Andere winnaars: Frank Smith, inmiddels overleden, won de Ig-Nobelprijs voor techniek voor zijn patent op een methode om met resterend haar een aanzet tot kaalheid te maskeren. De vredesprijs was voor de Japanner Daisuku Inoue voor zijn uitvinding van karaoke – meligheid is het Ig Nobelprijzenfestival niet vreemd. En de Britse vestiging van Coca Cola kreeg de prijs voor de chemie `voor het toepassen van geavanceerde technologie om Thameswater om te zetten in Dasani'. Vijfhonderdduizend flesjes van het bronwater werden afgelopen maart van de Britse schappen gehaald toen bleek dat ze verontreinigd waren met een kankerverwekkende broomverbinding..