HOY

Hoe goed is een spel? Moeilijk meetbaar misschien, maar sinds jaar en dag organiseert Bridge Magazine IMP de competitie van het mooiste spel van het jaar.

Dit jaar is `Nobel Van Dijk & Partners Hand-of-the-Year', zoals de race officieel heet, gewonnen door de Utrechtse bridgejournalist en Meesterklasser Henk Willemsens. Als beloning mag hij binnenkort bij de sponsor, een ict-bedrijf uit Naarden, de hoofdprijs (een laptop) ophalen.

Willemsens ondervond in de `HOY'-competitie zware concurrentie van Willem van Eijck, Jan Jansma en Jean Harings, die lastige slems tot een goed einde wisten te brengen. Deze spellen zijn gepubliceerd in IMP, waarbij een deel van de redactie in de HOY-jury zit.

Willemsens winnend afspel betrof een hartenmanche, waarin hij op orginele wijze Tony Forresters Bols Tip `maak gebruik van de kracht van de gesloten hand' toepaste:

W/OW

♠ B 8

♡ V B 9 8 4 3

♦ 10 8 5

♣ A 4

♠ 9 6 5 4 2

♠ A H V 7 3

♡ 10 7 5

♡ 6 2

♦ B 6 4

♦ A V 9 2

♣ B 2

♣ 5 3

♠ 10

♡ A H

♦ H 7 3

♣ H V 10 9 8 7 6

Tijdens een parentoernooi speelde Henk Willemsens 4♡ vanuit zuid, nadat zijn partner de noordhand had geopend met een Multi 2♦. Opmerkelijk genoeg had oost nooit schoppen tussengeboden, zodat zijn partner zelfstandig een uitkomst moest zien te vinden.

Na lang aarzelen was dat ♣B. Hoewel Willemsens begreep dat de klavers twee-twee zaten, was hij toch niet blij met de start die in een klap de verbindingen verpestte. Ook als ♦A goed zat, had de leider een slechte score, omdat de verdediging hem op tien slagen kon houden. Niet best in een parenwedstrijd, waarin een overslag goud waard is.

Niet ontmoedigd won Willemsens ♣A, incasseerde ♣H en speelde ook ♣V (!) voor. West trapte in de val en troefde voor. De leider troefde hoog over, haalde met troefaas en -heer de troeven op en claimde twaalf slagen; goed voor zestig procent.