Het geheim van Deinococcus

De bacterie `Deinococcus radiodurans' is bestand tegen een forse dosis radioactieve straling. Intensieve gammastraling veroorzaakt breuken in het DNA, maar dat schijnt deze bacterie niet te deren. Deinococcus beschikt over een formidabel reparatiemechanisme dat de DNA-beschadigingen subiet ongedaan maakt, was tot nu toe de meest aangehangen verklaring voor dit fenomeen. De bacterie heeft vier tot acht kopieën van zijn genoom aan boord. Die dienen mogelijk als matrijs voor elkaar om beschadigingen te herstellen. Of er is in het genoom een nog onbekend superieur reparatiemechanisme actief. Mis, zeggen Amerikaanse biologen deze week in Science, het is veel simpeler. Deinococcus hoopt in de cel mangaanionen op die schadelijke zuurstofradicalen die onder invloed van de straling ontstaan snel opruimen. Voorkom schade en er is geen ingewikkelde reparatie nodig.