Herfst: tijd voor een wildzwijntocht

Ellen de Bruin inventariseert de mogelijkheden om er deze herfst op de Veluwe op uit te trekken.

Het is herfst, dus u wilt het bos in. Maar hoe struin je door het bos? Welke boom voelt het lekkerst om tegenaan te schuren? Wat ruik je als je in de bodem op zoek gaat naar beukenootjes? Wat kun je sowieso eten, en hoe maak je indruk op een vrouwtje?

Vraagt u zich dat soort dingen ook af, en heeft u het er weleens over met collega's, dan kunt u het Bureau Veluwe Ranger bellen. Zij kunnen onder meer een wildzijntocht voor u organiseren, als personeelsuitje. U krijgt dan een mat geschuurd brilletje op, zodat u gedwongen wordt uw tast en reuk te gebruiken om uw weg te vinden, eten te zoeken en de rotte (de groep) bijeen te houden. Na afloop weet u precies hoe het is om als wild zwijn in het bos te leven.

Het Bureau Veluwe Ranger werd vier jaar geleden opgericht om `eigentijdse natuurbeleving' te stimuleren, vertelt coördinator Wilfried Deelen. Het bureau was nodig, omdat de Veluwse terreinbeheerders niet genoeg tijd hadden om alle toeristen te begeleiden die meer over de natuur wilden weten. Inmiddels werken er een kleine twintig mensen bij de organisatie, die in samenwerking met Staatsbosbeheer, VVV Apeldoorn en diverse hotels en campings thematische natuurtochten en dagjes uit organiseert, voor bedrijven, gezinnen en andere kinderloze of kinderrijke groepen en groepjes. De wildzwijntocht is maar één voorbeeld. Andere voorbeelden van te boeken uitstapjes:

- Trollentocht. Een Veluwse trol legt aan de hand van dia's uit welke paddestoelen voor welk doeleinde gebruikt kunnen worden. Aansluitend herfstboswandeling.

- Volle-maanwandeling. Een van de Rangers vertelt op de nachtelijke Veluwe verhalen bij het schijnsel van de volle maan – of zwijgt om de de mystieke stilte van de natuur te laten klinken. Er wordt wijn gedronken bij een kampvuur.

- Veluwe Klassiek. Bij een wandeling staan middenin de natuur ineens muzikanten opgesteld die licht klassieke muziek ten gehore brengen.

- Vleermuizenexpeditie. Gewapend met een bat-detector in de avondschemer op zoek naar vleermuizen, onder begeleiding van een vleermuizen-expert.

- Riding with the Ranger. Ervaren ruiters kunnen te paard de Veluwe verkennen, en onderweg eventueel ergens picknicken.

- Bronsttochten. Wandelend op zoek naar burlende edelherten. Nog tot begin deze week mogelijk, daarna is de bronsttijd alweer voorbij.

Het Bureau Veluwe Ranger kan ook arrangementen op maat verzorgen. De organisatie kan mensen bijvoorbeeld laten meehelpen aan natuurbeheerwerkzaamheden, hen naar wild laten zoeken, of leren een GPS en kompas te bedienen. Wie iets vrolijks wil, kan een natuurtheaterprogramma laten samenstellen, of een kinderfeestje. Soms kan zo'n kinderfeestje uitgroeien tot personeelsuitje: de kruip-in-de-huid-van-een-wildzwijntocht was oorspronkelijk voor kinderen bedoeld, maar bleek bij het bepaalde bedrijven heel goed te doen.

Bureau Veluwe Ranger, Jansbuitensingel 13, Arnhem; tel. 026-4461168; e-mail: veluweranger@ivn.nl