Hartstocht in Holland

Vlakbij het gehucht Zweth, tussen Delft en Rotterdam, ligt de gemeentelijke begraafplaats Hofwijk. Voor veel dagjesmensen geen onbekende plek, want langs het terrein loopt een toeristische fietsroute. In de zomer, vertelt beheerder Wim Kerkhof, willen sommigen wel eens afstappen om een kijkje te nemen, of wat te mijmeren. 'De dood is niet meer zo'n taboe, en er is tegenwoordig ook meer te zien. Toen ik in '81 begon, was één vaasje bloemen per graf toegestaan. Tegenwoordig kan bijna alles.'

Het is stil vandaag op Hofwijk. Een frisse bries waait over de graven en door de urnenplaatsen van het columbarium. Op een enkel graf brandt een kaarsje in een glazen lampion. Bij het kinderveldje staat een bezoeker, de ogen naar de hemel gericht. Rond en op de grafjes ligt overal speelgoed. Poppen, beertjes, autootjes... en dan is er een ballon. Een groot, plastic hart aan een draadje. Misschien een tikje kitsch, maar de woorden zijn raak.