Hamas vuurt weer raketten af op Sderot

Hamascellen hebben gisteren opnieuw Qassam-raketten afgevuurd op de Israëlische stad Sderot en de joodse nederzettingen in de Gazastrook, Gush Katif.

De grootste Israëlische legeroperatie in jaren in de zuidwestelijk gelegen Gazastrook, waarbij 45 Palestijnen en 3 Israëliërs zijn omgekomen, kon niet verhinderen dat Sderot en Gush Katif opnieuw het doelwit waren van de zelfgemaakte Qassam-3-raketten.

Tot gisteravond laat werd in het vluchtelingenkamp Jabalya en twee aanpalende dorpen gevochten tussen Israëlische eenheden en Palestijnse militanten van Hamas, de Al-Aqsa Martelarenbrigades en de Volksverzetscomité's. Deze laatste groep bestaat uit voormalige officieren van de politie- en veiligheidsdiensten. ,,Het onderscheid tussen de verschillende groepen is weggevallen, het lijkt wel of iedereen meevecht'', aldus de Palestijnse journalist Safwat Al-Kahlut, die vertelde dat de ziekenhuizen de behandeling van tientallen gewonden niet aankunnen.

De nieuwe beschieting van Sderot, waarbij geen slachtoffers vielen, werd door Israël beantwoord met de aankondiging dat nog meer soldaten en tanks naar de Gazastrook worden gestuurd. Een groot deel van de dag en de hele avond namen tanks, helicopters en onbemande verkenningsvliegtuigen gemaskerde Hamasmilitanten onder vuur. Onder andere werd een busje waarin Qassam-raketten werden vervoerd uitgeschakeld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken deelde aan buitenlandse correspondenten, die vooralsnog niet tot de Gazastrook worden toegelaten, een video uit waarop in zwart-wit een ander busje te zien is met de letters 'UN' (United Nations, Verenigde Naties) op het dak. In het busje zouden Qassam-raketten worden vervoerd en een woordvoerder van het ministerie verweet de VN-organisatie voor de hulp aan Palestijnen(UNWRA), hand- en spandiensten aan Hamas te verlenen. Eerder op de dag protesteerde de VN-organisatie tegen het feit dat het Israelische leger de drie VN-scholen in het Palestijnse kamp gebruikt als basis en dat de organisatie geen voedsel en medicijnen mocht aanleveren.

De Verenigde Staten onthielden zich gisteren van commentaar op de operatie `Dagen van boetedoening', maar in Washington werd gehoopt dat Israël ,,proportioneel geweld'' zou toepassen en rekening zou houden met de burgerbevolking. Een oproep van de Palestijnse Autoriteit om in te grijpen werd genegeerd. De Palestijnse media noemen de gebeurtenissen van de afgelopen 72 uur ,,massamoord'' en spreken over ,,zwarte donderdag''.

De Israëlische media van links tot rechts, steunen de regering-Sharon en proberen verklaringen te vinden voor de vraag waarom aan de geplande terugtrekking van leger en kolonisten in 2005 een bezetting vooraf moet gaan. Eén columnist trok de vergelijking met Libanon, waar Israël in 1982 binnenviel om achttien jaar later weer te vertrekken en vreest dat het leger in een diep moeras terecht gekomen is.