Goos zag debâcle `Cloaca' aankomen

Al tijdens de laatste try out van Cloaca in het Londense theater The Old Vic zag Maria Goos, de schrijfster van het toneelstuk, dat het niet goed ging. ,,Ze spelen niet samen, ze staan ieder hun rol te doen, maar het stuk is deze avond geen geheel'', schrijft Goos vandaag over de acteurs in haar Hollands Dagboek in het Zaterdags Bijvoegsel.

Met de Engelse versie van Cloaca, een stuk over vier vrienden in een midlife crisis, werd dinsdag het negentiende-eeuwse Londense theater The Old Vic heropend. De artistiek leider van The Old Vic, de Amerikaanse acteur Kevin Spacey, had Cloaca voor de heropening gekozen, nadat dit stuk in Nederland veel kritische en publieke bijval had geoogst. Maar de Londense critici kraakten `Cloaca' unaniem af. `Derderangs' was een van hun mildste kwalificaties voor het stuk.

Al voor de première kreeg artitiek directeur Spacey het aan de stok met de Engelse pers, nadat hij aan het begin van een try out had gevraagd of het publiek zijn mobieltjes wilde afzetten. ,,Kevin Spacey heeft een moeilijke week achter de rug met de Engelse pers'', schrijft Goos in haar dagboek. ,,Ze pakken hem waar ze hem pakken kunnen. Wie denkt Kevin Spacey dat hij is! Het Engelse publiek commanderen!''

Ook tijdens de première zag Goos het mis gaan. ,,Als het stuk een paar minuten gaande is, voel ik dat het niet goed gaat'', schrijft Goos. ,,Het komt niet van de grond. De zaal reageert heel erg mat.''

The Old Vic zat tijdens de première vol met bankiers die The Old Vic sponsoren, en met critici, zo blijkt. ,,Alles wat er op het toneel gebeurt valt in een groot gat'', schrijft Goos.,,In de pauze is de Nederlandse delegatie over het algemeen nog enthousiast, maar ik allang niet meer.''

Toch is het applaus na afloop groot. ,,Maar ineens sterft het applaus weg. Ik ben er helemaal niet gerust op.'' Als Goos de volgende dag de recensies onder ogen krijgt, noteert ze in haar dagboek: ,,O mijn God.''

Zaterdags Bijvoegsel

pagina 43