Flexibele wisselkoers China

China zegt toe te werken aan de invoering van een flexibel wisselkoersregime. Dit blijkt uit een gezamenlijke verklaring die gisteren Washington is uitgegeven na een ontmoeting van de Amerikaanse minister van Financiën Snow met zijn Chinese tegenhanger Jin Renqing.

Renqing stelde dat China ,,standvastig toewerkt naar een marktgeoriënteerde flexibele wisselkoers,'' en beschreef aan Snow de stappen die de Chinese regering onderneemt om de omstandigheden te creëren.

Snow onderstreepte na de bijeenkomst de Amerikaanse steun voor de Chinese voornemens, met de kanttekening dat het doel zo snel mogelijk bereikt moet worden. De Amerikanen en de Chinezen werken samen om de technische aspecten van de liberalisering van de Chinese financiële sector en de wisselkoers voor te bereiden.

Snow en Renqing spraken elkaar voor de bijeenkomst van de ministers van Financiën en centrale bankiers van de zeven grootste industrielanden, de G7. China is daar voor het eerst te gast. In Washington vinden ook de jaarvergaderingen plaats van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

De Chinese toezegging is een doorbraak, hoewel er geen tijdsschema bij werd geleverd. China's vaste wisselkoers is de Verenigde Staten en ook Europa een doorn in het oog. De munt, de yuan, is vast gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, waardoor China niet de appreciatie doormaakt die op grond van productiviteitsverbetering zou moeten plaatsvinden. Daardoor wordt China door de industrielanden regelmatig beschuldigd van oneerlijke concurrentie. Voor de Europese Unie is de koppeling nog pijnlijker dan voor de VS, omdat de yuan de koersdaling van de dollar ten opzichte van de euro van de afgelopen twee jaar volgde.

Op vorige G7-bijeenkomsten werd in de slotverklaring dan ook altijd opgeroepen tot flexibele wisselkoersen, waarbij duidelijk was dat China werd bedoeld.

Minster Zalm van Financiën , die als voorzitter van de Europese Unie de G7 gedeeltelijk bijwoont, kon gisteren op voorhand nog niets zeggen over de behandeling van China's wisselkoersregime in de vergadering.