Filmster Jayne Mansfield is `terug' bij Sparta

Met de onthulling van een enorme foto van de Amerikaanse actrice Jayne Mansfield nabij het voetbalstadion van Sparta worden voorbijgangers vanaf morgen herinnerd aan een voor veel Rotterdammers legendarische gebeurtenis. Mansfield deed op 13 oktober 1957 de aftrap van de voetbalwedstrijd tussen Sparta en DOS. De spelers van de Rotterdamse club waren zo onder de indruk van de zwoele kus die ze gaf op de mond van aanvoerder Rinus Terlouw, dat Sparta met 7-1 onderuit ging.

De foto van Mansfield wordt morgen onthuld op een muur in de Nicolaas Beetsstraat, vlakbij het stadion. De foto is een initiatief van beeldend kunstenaar Hans Citroen. Jules Deelder was als dertienjarige jongen getuige van de langverwachte komst van de filmster. Hij schreef er negentien jaar geleden het verhaal Drukke Dagen over. Deelder: `Met eigen ogen kon ik constateren dat er van de roemruchte borstomvang van Miss Mansfield geen centimeter gelogen was, want haar gemoed stak royaal over de punten van haar schoeisel heen, terwijl de mode dat jaar juist hele puntige schoenen dicteerde!'

De Spartaanse aanvoerder Rinus Terlouw raakte van de onverwachte kus op de mond volkomen van slag. Herman Kuiphof memoreerde in 1992 bij het overlijden van Terlouw in deze krant: `Een van de weinige keren dat hij echt faalde, was in een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Utrechtse DOS. Maar dat kwam waarschijnlijk doordat hij rond de aftrap een kusje had gekregen van de Amerikaanse sexbom-filmster Jayne Mansfield. Het werd 7-1 en `de rots' was die dag van bordpapier.'

De actrice overleed tien jaar na de aftrap in een auto-ongeluk. Mansfield was op weg naar een nachtclub in Mississippi, waar ze als zangeres zou optreden. In een botsing met een vrachtwagen werd Mansfield ter plekke onthoofd. Ze was nog maar 34 jaar jong. Haar drie kinderen die op de achterbank zaten, bleven ongedeerd.

De veelbesproken herinnering aan Jayne Mansfield is een van de vele markante overblijfselen uit het roemruchte verleden van Sparta. Vele daarvan zijn inmiddels in ere hersteld. Het bestuur van de club, dit seizoen opnieuw uitkomend in de eerste divisie, heeft het plan opgevat het scorebord met kegels weer in gebruik te nemen, zoals dat vroeger ook gebruikt werd.