Broer Bigley meldt politie-inval

Nederlandse agenten hebben afgelopen donderdag in Amsterdam een inval gedaan in de woning van de Brit Paul Bigley, de broer van in de Irak gegijzelde Ken Bigley. Paul Bigley bevestigde de inval afgelopen nacht tegenover het Britse SkyNews. De actie is niet bevestigd door de Nederlandse autoriteiten.

Volgens de website van de Britse krant The Indepedent, die het nieuws als eerste meldde, is Paul Bigley enige tijd verhoord. Zijn computer is onderzocht en gegevens van de harde schijf zijn ,,voor analyse'' naar Londen gestuurd. Reden voor de inval zouden contacten zijn die Paul Bigley onderhoudt met Tawhid en Jihad. Dit is de militante islamitische organisatie die zijn broer gegijzeld houden. De groep staat onder leiding van Abu Musab al-Zarqawi, een Jordaniër die verbonden zou zijn aan al-Qaeda.

Paul Bigley, die in Nederland woont, ontkent in het bericht dat hij directe contacten onderhoudt met de terreurgroep. Er waren wel indirecte contacten via de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Bronnen rondom Bigley zeggen dat hij boos is op de Nederlandse autoriteiten omdat hij ,,als een crimineel wordt behandeld''. Bij de inval zou ook een Britse functionaris aanwezig zijn geweest. Tegen SkyNews zei Bigley: ,,Ik heb door deze nonsens 48 uur verloren in mijn pogingen Ken vrij te krijgen.'' Hij zei begrip te hebben voor de agenten die hun werk moeten doen, maar hij vindt ook dat het wel anders had gekund.

Een Brits lid van het Lagerhuis zegt in The Independent ,,furieus'' te zijn. ,,Het is bizar dat Britse en Nederlandse autoriteiten leden van de familie Bigley behandelen als de vijand.''.

Paul Bigley heeft de afgelopen weken verscheidene malen de publiciteit gezocht in een poging druk uit te oefenen op de Amerikaanse en Britse autoriteiten. Die weigeren tot dusver in te gaan op de eis van de ontvoerders van Bigley: de vrijlating van alle vrouwelijke Iraakse gevangenen in het Arabische land.