Biber doorCombattimento Consort Amsterdam

Klassieke muziek lijkt vaak zo keurig, verheven en elitair, alleen maar kijkend naar het hogere in de richting van de hemel. Maar er is ook muziek die de straat en het dagelijks leven uitbeeldt, geschreven door zeer competente componisten. Zoals de Bohemer Heinrich Ignaz Franz Biber (6144-1704), die de laatste veertig jaar van zijn leven woonde in Salzburg, lang voor Mozart daar in 1756 werd geboren.

In de muziek van Biber, zoals die met animerende levendigheid wordt gespeeeld door het Combattimento Consort Amsterdam onder leiding van Jan Willem de Vriend, horen we soldaten, zigeuners, aristocraten aan tafel, boeren op weg naar de kerk en een nachtwacht (Jan Alofs) die op gedempte toon een vermanend lied zingt: doof de haard en prijs de Heer. In de Battalia (veldslag) horen we tromgeroffel en vechten, soms in na 20ste eeuwse klanken. Geen wonder dat de toelichting Biber presenteert als avantgardist.

(Challenge SACC 72132)****

    • Kasper Jansen