Allemaal de gele band

Heel veel mensen dragen een geel bandje om de pols, ziet Lukas Keijser: een steunbetuiging aan jonge kankerpatiënten.

Vergeet het rode wollen kabbala-polsbandje; de gele elastieken armband met de tekst `Livestrong' erop is veel populairder. Het bandje is een initiatief van de Lance Armstrong Foundation, die zich inzet voor kankerpatiënten, en Nike. Armstrong, die zes keer de Tour de France won en intussen genas van kanker, wil er geld mee inzamelen om jonge kankerpatiënten te helpen `sterk te leven'. Vandaar de naam.

Je ziet de Livestrong-bandjes inmiddels overal. Er zijn er wereldwijd al 12 miljoen van verkocht. Armstrong droeg er zelf een tijdens de Tour de France en veel atleten hadden ze om tijdens de Olympische Spelen. Beroemdheden als Bill Clinton, acteur Bruce Willis en zanger Bono lopen ermee rond. In Nederland zijn onder anderen presentator Jack van Gelder en voetballers Ruud van Nistelrooij en Nigel de Jong bekende dragers.

Op straat signaleren we ook veel geel om de pols. Bij jong en oud, man en vrouw, hip en doorsnee. Nike en Armstrong hebben dan ook slim ingespeeld op de trend die al langer speelt, namelijk dat bezoekers van feesten en festivals hun toegangsbandje soms wekenlang omhouden.

De 19-jarige Vincent heeft zijn Livestrong-polsband gekocht in een sportzaak in Eindhoven. Hij betaalde er één euro voor. De winkel verdient daar niks aan, weet hij, het geld gaat allemaal naar de stichting van Armstrong. De Amsterdammers Guido (37) en Kees (31) die hun exemplaren hebben sinds het EK en de Tour de France dragen ze ,,altijd''. Ze krijgen er veel reacties op, vertelt Guido. ,,Op feestjes wil iedereen weten waar ze voor zijn en waar je ze kan krijgen.'' Ita (19) heeft dat ook. Zij heeft moeite moeten doen om de hare te vinden. In Amsterdam waren ze overal uitverkocht, bestellen via de website `Wear Yellow' duurde haar te lang. Uiteindelijk kreeg ze er een van een vriend uit Utrecht. Die van haar is iets te groot, de kleine maat was op.

De meeste dragers noemen de doelstelling van de bandjes als reden om er een aan te schaffen. Zo ook Ita: ,,Een vriendin van mij is overleden aan kanker.'' Alleen Steve uit Chicago (25) heeft het er niet over. Hij draagt de zijne om een heel andere reden: ,,Een vriend van mij met zo'n bandje is van Virginia naar Californië gefietst. Ik ren zelf lange afstanden, door de polsband denk ik aan hem en dat geeft me kracht om door te zetten.''

www.wearyellow.org