Alleenheersers

Toen hockey nog wel eens op gewoon gras werd gespeeld, was HCKZ heer en meester in de hoofdklasse. Acht jaar op rij, tussen 1977 en 1984, werden de mannen van HCKZ kampioen van Nederland. Met dank aan Ties en Hans Kruize. Zij kwamen net als hun vader Roepie en hun jongere broer Hidde van HHIJC, dat in 1974 samenging met TOGO. De fusieclub hoefde niet te verhuizen van het gezamenlijke complex Klein Zwitserland. Onder leiding van de coaches Ab van Grimbergen en later Joost Bellaart speelde het Haagse KZ hogeschoolhockey, dat werd gecombineerd met de betere `stokgevechten'. Met dank aan de Rotterdamse vechtersbazen Steens. De lange Ron was gevaarlijk door zijn lange solo's, de kleine Tim was gevreesd door zijn felle mandekking. De gebroeders Kruize beheersten de kunst van het `dood' stoppen van een klein balletje op een hobbelig veld. Ties had zich wonderbaarlijk hersteld van een zware autocrash in 1975 die hem enkele jaren aan de kant hield. Artsen telden in zijn verbrijzelde been 144 botsplinters. Het herstelde strafcornerkanon maakte in 1981 tegen Breda het recordaantal van elf treffers. Hans had ook oog voor andere zaken dan hockey, waardoor hij op het veld in de schaduw bleef van Ties. Hetzelfde gold voor Hidde, naar wie Ties een zoon heeft vernoemd. Deze telg van de familie Kruize zit nu in de selectie van hockeyclub Klein Zwitserland, dat sinds 1984 geen kampioen van Nederland meer is geworden.

Dit is de negende aflevering in een serie over alleenheersers in de sport.