Ajax stelt na Europees echec ambities bij

Ajax stelt het bereiken van de tweede ronde van de Champions League niet langer als doel voor dit seizoen. De nieuwe ambitie van de landskampioen is `Europees overwinteren', ook als dat in het UEFA-Cuptoernooi is. Daarmee is de onvrede bij coach Ronald Koeman grotendeels weggenomen.

Na de 4-0 nederlaag in de Champions League tegen Bayern München ontstond onrust bij de Amsterdamse voetbalclub, vooral omdat Koeman vond dat de leiding van de vereniging een te hoog verwachtingspatroon had van zijn selectie. Koeman wilde gisteren niet meer terugkijken op de laatste dagen. Wel gaf hij aan dat er bij de leiding van de club irritaties waren over de manier waarop Koeman zijn onvrede kenbaar maakte.

Direct na het kansloze verlies in München haalde hij fors uit naar zijn spelers en naar de clubleiding. Hij noemde hem niet bij naam, maar de kritiek was vooral gericht aan het adres van technisch directeur Louis van Gaal. De voormalig oefenmeester van Ajax zei te pas en te onpas dat hij het huidige Ajax goed genoeg vindt om de tweede ronde van de Champions League te halen. Koeman is dat pertinent met hem oneens.

Met het aanpassen van het ambitieniveau van Ajax heeft de clubleiding de onvrede bij Koeman weggenomen. ,,Grotensdeels wel'', zei de trainer er zelf over. Hij weet echter ook dat hij niet langer kan voortborduren op de voortvarende start die hij bij de club maakte. In zijn eerste jaar werd hij kampioen, het jaar erna behaalde hij met een jonge onervaren groep de kwartfinale van de Champions League. In de jaren daarna stokte de groei.

Koeman: ,,Dat is een periode waar je doorheen moet als trainer. Toen ik begon kreeg ik heel veel lovende kritieken. We hadden toen succes en dat wil je uitbouwen. Maar er is wel wat veranderd bij de club. Destijds hadden we spelers met een bepaalde persoonlijkheid en hardheid en dat ontbreekt nu. Toen vond iedereen dat we heel realistisch speelden. Nu doen we hetzelfde en denken veel mensen er anders over. In het voetbal is het nu eenmaal zo dat de uitslag bepaalt of je het goed hebt gedaan.''

Koeman zei ook dat hij tijdens de afgelopen dagen in de spiegel heeft gekeken om zijn eigen prestaties te evalueren. ,,Ik zag een rimpeltje extra. Maar we moeten ook concluderen dat het wegvallen van bepaalde spelers nog niet naar tevredenheid is opgevuld. Dat is heel moeilijk en ik kan niet ontkennen dat het niet zo is. Maar er moet ook tijd zijn. En vertrouwen. Rust en vertrouwen zijn belangrijker dan nu van alles te eisen.''

Voorlopig zijn de rijen in Amsterdam echter weer gesloten. ,,Ik ben opgelucht dat we dit hebben besproken'', aldus Koeman. Of het genoeg zal zijn voor een glansvolle toekomst, wist hij niet. Hij wilde zelfs niet zeggen of hij zijn contract zal uitdienen. ,,Het heeft nu tijd nodig. De toekomst zal uitwijzen of dat allemaal gaat gebeuren. Ik denk in ieder geval dat ik vanaf morgen met wat meer plezier naar mijn werk ga.''