Agenda oktober/november

OKTOBER

2 Parijs in olieverf

In de Kunsthal opent de tentoonstelling 'Schilders van Parijs. Van Renoir tot Picasso: meesterstukken uit de verzameling Oscar Ghez'. Met bijna zevenduizend werken behoort de kunstverzameling van de Zwitser Oscar Ghez tot de grootste ter wereld. Ghez, een joods industrieel, ontvluchtte Europa in de Tweede Wereldoorlog en begon na zijn terugkeer in 1945 kunst te verzamelen, waarbij hij zich specialiseerde in het Parijs van de eerste helft van de twintigste eeuw. Op de tentoonstelling zijn werken van onder anderen Renoir, Picasso, Caillebotte (zie afbeelding), Tamara de Lempicka en Edouard Vuillard te zien.

3 Dodelijk virus in Los Angeles

Op 3 oktober begint op de zender Yorin de derde reeks van de politieke actiethriller 24. Opnieuw heeft antiterreuragent Jack Bauer (Kiefer Sutherland) een dag de tijd om een ramp te voorkomen. Elke week toont een uur uit dat etmaal, verteld in werkelijke tijd. Na de moordaanslag in de eerste serie en de tikkende atoombom in de tweede dreigen terroristen deze keer een dodelijk virus los te laten in Los Angeles. Maar dat is ongetwijfeld slechts één aspect van een gigantisch complot dat 24 weken lang voor extreem spannende televisie zal zorgen.

5 Griffel der griffels

Wat is het allermooiste kinderboek van de afgelopen 50 jaar? Van 6 tot en met 16 oktober is de vijftigste Kinderboekenweek (thema: Muziek) en juryleden van de afgelopen vijftig jaar gaan stemmen welk bekroond boek sinds 1954 de Griffel der Griffels krijgt. Paul Biegel heeft het kinderboekenweekgeschenk geschreven, Swing, en het speciale prentenboekje Vader Zeepaard is van Eric Carle (bekend van Rupsje Nooitgenoeg). Omdat het dit jaar een gouden jubileum is, mag voor deze ene keer het Kinderboekenbal (dinsdag 5 oktober) de Amsterdamse Stadsschouwburg in: de plek van het grotemensen-Boekenbal.

6 Driebanden met drie ballen

Noord-Brabant is de biljartprovincie van Nederland, maar het officiële WK driebanden vindt plaats in Topsportcentrum Rotterdam. Naast het Feyenoord-stadion strijden 48 spelers op het blauwe laken. Bij driebanden moet de stootbal minimaal drie banden hebben geraakt voordat de 'derde' bal wordt getoucheerd. Het deelnemersveld zegt iets over de mondialisering van deze kleine sport. De Nederlander Jaspers, de Zweed Blomdahl, de Belg Caudron, de Turk Sayginer, de Spanjaard Sanchez en de Italiaan Zanetti maken aanspraak op de wereldtitel.

8 Chirac, Blair, of toch de paus

Weinig vrede, maar het aantal genomineerden voor de Nobelprijs voor de Vrede is groter dan ooit. Vijftig organisaties en 144 individuen zijn voorgedragen. Het Nobelprijscomité zwijgt over de kandidaten. Toch weten we dat George Bush, Tony Blair en Jacques Chirac op de lijst hebben gestaan. De kans dat ze de shortlist hebben gehaald lijkt klein. Misschien maakt paus Johannes Paulus nog een kans, of de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt, de Zuid-Afrikaan Adurrazack Achmat die strijdt tegen aids, of misschien wel de Gemeenschap van Sant'Egidio, een Italiaanse liefdadigheidsinstelling.

15 Geen seks of sigaretten

Het is weer Ramadan, de maand waarin alle moslims ter wereld op zieken en zwakken na tussen zonsopgang en zonsondergang geacht worden zich te onthouden van eten, drinken, rookwaar en seks. De heilige vastenmaand begint op 15 of 16 oktober, als door een bevoegde religieuze autoriteit de nieuwe maan is gezien. Het vasten is een van de pijlers van de islam, een van de basisvoorwaarden van het moslim-zijn. In de maand Ramadan werd de koran door God aan de profeet Mohammed onthuld.

23 Parlement zonder Serviërs?

Kosovo kiest op 23 oktober een nieuw parlement - een parlement dat niet veel te vertellen heeft in de regio, die immers wordt geregeerd door de VN en waar KFOR de vrede probeert te bewaren. En toch volgen waarnemers de verkiezingen met spanning. De grootste vraag is of de Servische minderheid ze boycot of niet. Kosovo-bestuurder Sören Jessen-Petersen, chef van UNMIK, heeft wekenlang geprobeerd de Serviërs over te halen te gaan stemmen. Straks, zegt hij, wordt beslist over de vraag of Kosovo bij Servië blijft horen of onafhankelijk wordt. Dat is een vraag die de Serviërs aangaat. Ze moeten dus bij de dialoog betrokken blijven, en een parlement zonder Serviërs - dat kan niet.

28 Alweer een maansverduistering

In de vroege ochtend van donderdag 28 oktober is er weer een totale maansverduistering. Wat als een heldere, volle maan hoog aan de hemel hoort te staan verandert dan na drie uur geleidelijk in iets dat tegen half vijf nog maar nauwelijks licht geeft. Dan bevindt de maan zich in het hart van de schaduw die de aarde achter zich werpt. De kleur van de maan kan veranderen in oranje of diepbruin, zeggen de gidsen enthousiasmerend. In de praktijk is dat alleen het geval na zware vulkaanuitbarstingen en atoomexplosies. De atmosfeer moet er voldoende vuil voor zijn.

NOVEMBER

2 Kerry of Bush

Zelden waren de Democraten zó vroeg met hun kandidatuur voor het presidentschap: de uitverkoren rivaal van president George Bush moest en zou voldoende tijd krijgen voor een uitgebreide campagne. Maar het wilde niet echt lukken. De steun voor John Kerry is voortdurend op ongeveer het zelfde niveau gebleven als de steun voor Bush. Vier jaar na de omstreden hertelling in Florida dreigen de presidentsverkiezingen van 2 november opnieuw uit te draaien op een nek-aan-nekrace. Wil de echte oorlogspresident nu opstaan?

Rectificatie

Televisieserie 24

Het maandblad M meldde in de agenda voor oktober (2 oktober, pagina 8) dat de derde reeks van de actiethriller 24 op 3 oktober begint. Yorin heeft het begin van de televisieserie uitgesteld tot zondag 7 november, 21.00 uur.